Brinkhorst: Meer kennisimmigratie
Nederland laat economisch veel liggen doordat het te veel immigratiebeperkingen oplegt aan buitenlandse ingenieurs en softwareontwikkelaars.
„We benaderen dergelijke immigranten nu op een LPF-achtige manier”, vindt minister Brinkhorst van Economische Zaken. Brinkhorst zei dat na een uitgebreide handelsmissie in Azië, die hij vorige week leidde.
Vooral uit India heeft hij veel klachten gehad over de Nederlandse benadering van kennisimmigratie. „Nederland hanteert criteria die zwaarder zijn dan die in elk ander Europees land. Voor Indiërs is het daardoor heel moeilijk om hier te verblijven. We schieten zo in onze eigen voet, vooral omdat we te weinig mensen hebben die zich hebben gespecialiseerd in exacte vakken.”
Volgens de minister wordt in Nederland te veel geklaagd over het wegvloeien van kennis, terwijl we tegelijkertijd het binnenhalen ervan bemoeilijken. „Dit is kortzichtig. We moeten met landen als India meer kennis uitwisselen. India beschikt over een enorm reservoir.”
Brinkhorst zei in eerste instantie „een politiek signaal” te willen afgeven. „Maar het is mij duidelijk geworden dat er iets moet veranderen. Een Indiase professor kreeg toen hij hier wilde studeren detectives op zijn dak omdat men het vreemd vond dat hij met een twee jaar oudere vrouw was getrouwd.”
Volgens Brinkhorst staat dit probleem los van het Nederlandse asielbeleid. Ook heeft het niets te maken met de discussie over de Polen in de landbouw. „Wat we missen is een immigratiebeleid met betrekking tot kennisoverdracht.”
De Nederlandse bewindsman ontmoette afgelopen week collega-ministers uit China, Japan en India. Het belangrijkste gespreksonderwerp was de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Hij constateerde bereidheid bij deze landen om de onderhandelingen over vrijere wereldhandel te hervatten. Vorig jaar mislukte een WTO-conferentie over dit onderwerp in het Mexicaanse Cancun. „De politieke wil is er weer. Het is nu zaak om voorzichtig naar een herstart te bewegen. Een tweede fiasco kunnen we ons niet permitteren.”