Kabinet praat na de zomer met ex-Dutchbatters
DEN HAAG (ANP). Premier Mark Rutte en minister Jeanine Hennis (Defensie) hebben binnenkort een gesprek met Dutchbatveteranen die vinden dat de overheid hen niet genoeg steunt.
Thom Karremans, voormalig Dutchbat-commandant in Srebrenica zei zaterdag in De Telegraaf dat hij excuses van de Nederlandse regering wil voor de mislukte missie in 1995. Maar in een reactie zegt het ministerie van Defensie het gesprek met de oud-Dutchbatters af te wachten. De afspraak voor dat onderhoud is gemaakt tijdens de laatste Veteranendag toen Rutte diverse veteranen sprak.
Defensie wijst er ook op dat toenmalig Defensieminister Henk Kamp in 2006 al een blijk van erkenning van de regering aan de 850 militairen gaf. Kamp reikte het speciale draaginsigne uit aan de militairen „die in moeilijke omstandigheden naar eer en geweten hebben gefunctioneerd en ten onrechte gedurende langere tijd in een negatief daglicht zijn gesteld”.
Hennis geeft zaterdag wel aan dat de val van Srebrenica in Bosnië en in Nederland diepe sporen heeft achtergelaten. „Voor alle betrokkenen is het vandaag een zwarte dag. Hoewel de militairen van Dutchbat onder moeilijke omstandigheden naar eer en geweten hebben gehandeld, hebben zij dit afschuwelijke drama niet kunnen voorkomen. Zij zijn echter jarenlang hierdoor ten onrechte in een negatief daglicht gesteld.”
Oud-Dutchbatters zijn blij dat de premier en minister willen praten. Veteraan Olaf Nijeboer, medeorganisator van de bijeenkomst aan de kant van Dutchbat, laat weten dat de blauwhelmen erkenning willen en zegt dat veel verhalen niet kloppen. „Voor de ogen van de Dutchbatters zouden duizenden mensen zijn afgevoerd. Dat klopt niet. Er wordt gezegd dat Dutchbat er niet is geslaagd de enclave te beschermen. Maar dat hadden we nooit kunnen doen, de berekening was dat daar 60.000 mensen voor nodig waren. We willen rectificatie van de verguizing.” Nijeboer wil ook dat er meer nazorg komt. „Er worden zoutpotjes in de wonden gestrooid, in plaats van dat de wonden kunnen helen.”
De moslimenclave Srebrenica werd twintig jaar geleden beschermd door het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat, maar dat kon niet voorkomen dat zeker 8000 moslims werden vermoord door de Bosnisch-Servische troepen.