Binnenland

Snel hulp door cardiogram in ambulance

Na twee jaar van voorbereiding kan ambulancepersoneel in Amsterdam sinds deze maand al in de ambulance een elektrocardiogram (ecg) maken bij patiënten met mogelijke hartproblemen.

ANP
27 February 2004 11:36Gewijzigd op 14 November 2020 01:00

Het resultaat wordt via een modem verstuurd naar het ziekenhuis van de Vrije Universiteit, het Academisch Medisch Centrum of het Onze Lieve Vrouwengasthuis. Daar kan een cardioloog binnen tien minuten vaststellen of een spoeddotterbehandeling nodig is.

Deze nieuwe methode voorkomt onnodig tijdverlies, aldus de GG(&(GD in de hoofdstad donderdag. Als een behandeling nodig is, brengt het ambulancepersoneel de patiënt direct naar de kliniek waar de ingreep kan plaatsvinden. Tijdens het vervoer wordt de katheterisatiekamer in het desbetreffende ziekenhuis al gereedgemaakt.

De hartpatiënten hebben bij de dotterbehandeling niet te maken met wachtlijsten en bezette operatiekamers. „Ze kunnen 24 uur per dag terecht bij een katheterisatiekamer in een van de ziekenhuizen”, aldus een woordvoerster van de GG(&(GD. De ambulancebroeders hebben scholing achter de rug in het maken en beoordelen van een ECG. Ambulances in Amsterdam vervoeren elk jaar gemiddeld 3000 mensen naar een ziekenhuis op verdenking van een acuut hartinfarct.

Een dotterbehandeling is een ingreep waarbij een verstopte kransslagader (de slagader van het hart) wordt geopend. Hoe eerder het dotteren plaatsvindt bij een patiënt met een acuut hartinfarct, des te kleiner is de kans op beschadiging van de hartspier. Een zeer snelle behandeling kan er toe leiden dat het hart geen enkele schade oploopt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer