Economie

Wellink tegen bemoeienis politici met rentebeleid

President Wellink van De Nederlandsche Bank betreurt het dat Frankrijk en Duitsland zich met het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben bemoeid. Volgens Wellink is er een risico dat de verbale interventies de eurokoers onnodig sterk in beweging brengen op de valutamarkten.

Redactie economie
27 February 2004 10:15Gewijzigd op 14 November 2020 01:00

Duitsland en Frankrijk hebben de afgelopen dagen bij monde van bondskanselier Schröder en premier Raffarin laten weten dat de ECB moet nadenken over een renteverlaging. Daarmee zou de ECB de sterke opmars van de euro ten opzichte van de dollar kunnen stoppen, aldus beide regeringsleiders.

Volgens Wellink speelt het koersniveau van de euro ook een rol in het bepalen van het rentebeleid van de ECB. „Het monetaire beleid is gericht op het bereiken en handhaven van prijsstabiliteit waarbij de wisselkoers een belangrijke factor is die in de beschouwing wordt betrokken”, aldus de bankpresident.

Wellink verwijst met de opmerking over het risico van sterke schommelingen in de eurokoers naar de bijeenkomst van de G7 eerder deze maand in de Amerikaanse staat Florida. Deze groep van rijkste industrielanden, waarvan ook Duitsland en Frankrijk deel uitmaken, maakte toen duidelijk dat buitensporige bewegingen op de valutamarkten „ongewenst” zijn voor de gemeenschappelijke doelstelling om economische groei te realiseren.

De euro is deze week wel in koers aan het dalen. Donderdag dook de Europese munteenheid even onder de grens van 1,2400 dollar na dinsdag dicht tegen de 1,27 dollar te hebben gezeten. Eerder deze maand bereikte de euro een recordstand van ruim 1,29 dollar.

De koersdaling van donderdag hing niet alleen samen met politieke druk. Ook macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten speelden mee. Het aantal orders dat Amerikaanse fabrikanten voor duurzame goederen binnenkregen, daalde in januari, maar als de transportsector niet wordt meegerekend was er sprake van een stijging. Dat laatste zorgde ervoor dat de vraag naar de dollar steeg. Ook ten opzichte van het Britse pond en de Japanse yen won de dollar terrein.

Uitlatingen van Alan Greenspan, de president van de centrale bank van de VS, dat het goed gaat met de Amerikaanse economie, zorgden woensdag voor winst voor de dollar. Japan greep het afgelopen jaar meerdere malen naar het interventiewapen om de koers van de yen te drukken. De Japanse centrale bank bracht grote hoeveelheden yens op de markt door dollars te kopen. Een goedkope yen is goed voor de Japanse export.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer