„DTe moet beter op energiemarkt toezien”
Wanneer de huidige werkwijze van de toezichthouder op de energiemarkt DTe niet verandert, komt de stroomlevering aan klanten op termijn in gevaar. EnergieNed stelde gisteren op een bijeenkomst over de toekomstige infrastructuur voor energievoorziening dat het toezicht eenzijdig op kostenbesparing is gericht.
EnergieNed, de federatie van energiebedrijven, meent dat de energiebedrijven te weinig zullen investeren in de infrastructuur. Dat is het gevolg van de nadruk die de DTe legt op efficiency. „Als netbeheerders de efficiency van hun processen niet verder kunnen verbeteren, kunnen zij niet anders dan onderhoud verminderen, investeringen uitstellen en onderzoek naar innovaties nalaten."
Volgens de brancheorganisatie leidt dat uiteindelijk tot „maatschappelijk onverantwoorde risico’s." Sinds de intrede van liberalisering, twee jaar geleden, is er een strikte scheiding gekomen tussen handel door energieleveranciers en beheer van de infrastructuur door de netbeheerders. De door EnergieNed vertegenwoordigde netbeheerders zorgen ervoor dat de stroom bij de consumenten thuiskomt.
Volgens op de bijeenkomst gepresenteerd onderzoek van Nyfer, het onderzoeksinstituut van de Universiteit Nyenrode en de Technische Universiteit Delft, heeft DTe op zichzelf verdedigbare uitgangspunten gekozen voor de huidige reguleringsmethode. Deze bevat in haar uitvoering echter „fundamentele onzekerheden" die de bruikbaarheid beperken. „De opgelegde efficiencykortingen aan de netbeheerders zijn discutabel en tot op zekere hoogte willekeurig; zowel overwinsten als financiële nood zijn daardoor mogelijk."
Klantgericht
Ook brengt de DTe zichzelf volgens Nyfer met de huidige reguleringsmethodiek in een lastige positie door investeringsplannen te willen beoordelen voordat deze in de tarieven mogen worden verwerkt. „Door zijn informatieachterstand zal de toezichthouder die beoordeling nooit goed kunnen doen."
EnergieNed hoopt dat de nu ingezette discussie leidt tot een andere werkwijze van de DTe, waarin zowel naar het kostenplaatje wordt gekeken als naar garanties voor het leveren van stroom. „Dat model zou ook de netbeheerders meer dan nu de ruimte moeten laten voor gedegen en efficiënt onderhoud en tijdige, klantgerichte investeringen."