Binnenland

Wacht met douchen tot het onweer 
is overgetrokken

UTRECHT (ND). Weermannen voorspellen voor vandaag hevige onweersbuien, net als donderdagavond. Hoe kun je je het beste wapenen tegen dit natuurgeweld?

Hendriëlle de Groot
4 July 2015 19:57Gewijzigd op 15 November 2020 20:14
beeld ANP
beeld ANP

1. Blijf binnen

„Zorg ervoor dat je binnen bent. In een woning ben je het veiligst”, zegt onweerdeskundige Guus Pemen van de TU Eindhoven. Als de bliksemschichten door de lucht flitsen, is het verleidelijk het raam te openen om de klamme warmte te verjagen. Verstandig? „Of je ramen of deuren open of dicht hebt, doet er niet veel toe”, zegt Pemen. „De kans dat je getroffen wordt, is verwaarloosbaar klein. Als je maar in huis blijft.”

2. Niet in een tent

Wat als het onweert terwijl je in je tentje op de camping zit? Biedt zo’n koepeltentje beschutting? „Daarover zijn de meningen verdeeld”, zegt Pemen. „De tent is laag, dus de kans op blikseminslag klein. Maar metalen stokken van de tent verhogen weer het risico op inslag. In een tent ben je dan onbeschermd.” De bliksem slaat in op scherpe punten: een kerktoren, een lantaarnpaal of tentstokken. Je kunt dus beter schuilen in de caravan van je campingburen, kantine, toiletgebouw of auto.

3. Stekker uit stopcontact

Een klassieker, maar een „gouden” tip, volgens Pemen: Trek de stekker van elektrische apparaten uit het stopcontact. Ontkoppel de telefoonaansluiting en aansluitingen van computer en televisie. „Bliksem is zeer schadelijk voor elektronica.” Zeker nu we in ons huis steeds meer elektronica hebben, neemt de kans op schade toe. „Elektronische apparaten communiceren ook meer met elkaar en zijn daardoor gevoeliger voor blikseminslag.”

4. Water komt later

Hoewel de kans op een blikseminslag relatief klein is, kun je maar beter even wachten met dat heerlijk stoombad of die warme douche tot die onweersbui voorbij is. Zeker wanneer de bliksem dichtbij is. „Als de bliksem dan je woning treft, kun je worden geëlektrocuteerd. Al is die kans niet erg groot.” Over water gesproken: als je toch buiten bent tijdens een onverwachte onweersbui, zorg er dan voor dat je niet in de buurt bent van een vijver of sloot. Water geleidt stroom en de elektriciteit verspreidt zich snel over het wateroppervlak.

5. Bliksemafleider

Hoge gebouwen, zoals kerktorens en flats, zijn soms voorzien van een bliksemafleider. Deze vangt de bliksem op voordat die het gebouw raakt en stuurt de stroom via een koperen draad naar de aarde. Bij vrijstaande huizen in het buitengebied kan een bliksemafleider uitkomst bieden. In een rijtjeshuis is de kans op inslag kleiner. Ook bij een huis met een rieten dak is een bliksemafleider sterk aan te bevelen.


Tiensecondenregel

Met de ”tiensecondenregel” kun je inschatten hoever onweer verwijderd is. Hoe dichterbij, hoe groter de kans op inslag. Onweer begint met gerommel. Tel het aantal seconden vanaf het moment van de lichtflits tot het moment waarop je het onweer hoort. Deel het aantal seconden door drie, dit is de afstand in kilometers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer