Voorstel: Winkels mogen elke zondag open in kom Ede
EDE. Alle winkels in Ede mogen elke zondag tussen 12.00 en 17.00 uur geopend zijn. Dat is de inzet van een initiatiefvoorstel dat donderdagavond wordt besproken in de gemeenteraad van Ede. Het heeft de steun van een kleine raadsmeerderheid.
De fracties van Burgerbelangen, de VVD, GemeenteBelangen, de PvdA, D66 en GroenLinks/Progressief Ede dienen het voorstel gezamenlijk in. Zij bezetten 20 van de 39 raadszetels. Volgende week donderdag neemt de gemeenteraad een definitief besluit.
De indieners stellen dat volgens het op 10 juni gehouden referendum een meerderheid van 51.2 procent van de stemmers in de kern Ede voor algehele zondagopenstelling van super- en bouwmarkten is en dat 57.5 procent vindt dat alle winkels in Ede de mogelijkheid moeten krijgen zondags open te zijn, zij het dat 14,4 procent vindt dat dit twaalf zondagen per jaar moet kunnen.
Ondernemers kunnen zelf kiezen of zij gebruik maken van de mogelijkheid van zondagopenstelling. Volgens de fracties is algehele zondagopenstelling positief voor de werkgelegenheid en biedt ze jongeren de mogelijkheid voor een bijbaan. „Algehele zondagopenstelling ondersteunt ondernemers in plaats van dat kansen en omzet weglekken naar elders. Bijkomend effect is meer bedrijvigheid en levendigheid op zondag. Meer levendigheid en bezoekers vergroot ook het bezoek aan de horeca.” Met het aanvangstijdstip van 12.00 uur wordt „de kerkgang op de zondagochtend gerespecteerd”, aldus het voorstel.
„Bizar dat dit de uitkomst is van het overleg tussen de zes niet-confessionele partijen”, reageert CDA-voorman Jaap Boot. „Zelfs in het dorp Ede gaf het referendum geen meerderheid voor volledige openstelling te zien. Hoogstens is er een meerderheid van alleen de stemmers in Ede voor een maximum van twaalf zondagen. Alsof de schijnbaar tweederangs inwoners van de buitendorpen geen stemrecht voor het centrum van Ede hadden. Het lijkt er op dat het moet en zal gebeuren, los van argumenten, los van wat de inwoners van Ede vinden, ten koste van alles. De realitieitszin is volkomen weg. Dit is haast een ‘sektarisch atheïsme’. Ingaan tegen een meerderheid van de Edese bevolking, maar ook van de kern Ede, en dat op zo’n gevoelig punt, versterkt alleen maar de kloof die de laatste tijd ontstaat tussen bevolkingsgroepen in Ede.”
SGP-fractievoorzitter Breunis van der Weerd noemt het voorstel „bijna een blamage voor de democratie”. „Hoe durf je als politieke partijen? Het spoort absoluut niet met de uitslag van het referendum. Het lijkt wel een monsterverbond van seculier tegen christelijk. Alles wordt blijkbaar minder belangrijk gevonden dan winkelopenstelling op zondag. Ik maak me zorgen over de polariserende werking die van dit alles uitgaat, er komt steeds meer een scheidslijn tussen christelijk en niet-christelijk.”
„De ChristenUnie verwondert zich over de ruime interpretatie van de uitslag van het referendum die de voorstanders van een koopzondag in Ede nu maken”, reageert fractievoorzitter Jos van Heuveln. „Om een ja in de uitslag te willen lezen, nemen ze de buitendorpen niet mee in de eindafweging en zo ontstaat er opeens een meerderheid voor de koopzondag in Ede. Een vreemde redenatie.”
Het valt Van Heuveln op dat „de initiatiefnemers een voorstel doen voor de hele bebouwde kom van het dorp Ede, terwijl de vraagstelling van het referendum alleen het centrum van Ede betrof”. „Verder kan D66 wel heel snel draaien. Direct na het referendum pleitte zij voor twaalf zondagen per jaar voor de winkels in Ede-centrum. Dit initiatiefvoorstel gaat veel verder en wil het helemaal vrijgeven. Het lijkt er op dat de koopzondag voor de initiatiefnemers belangrijker is dan de uitkomst van het referendum.”