Binnenland

Rekentoets is ‘verwerpelijk’ en ‘waanzin’

UTRECHT (ANP). De verplichte rekentoets voor middelbare scholieren en mbo’ers is een „verwerpelijk middel” en zelfs „waanzin”. Hans van Luit, hoogleraar Dyscalculie aan de Universiteit Utrecht noemt de rekentoets een persvers middel. Vanaf komend schooljaar is de toets een verplicht onderdeel van het eindexamen, ook voor leerlingen die geen wiskunde in hun pakket hebben. Zakken voor de rekentoets wil zeggen: geen diploma.

30 June 2015 11:39Gewijzigd op 15 November 2020 20:05

„Je zou voor al je vakken een tien kunnen halen maar als je de rekentoets niet haalt, krijg je geen diploma. Dat is toch erg raar”, zegt Van Luit. De hoogleraar op het gebied van rekenstoornissen staat volledig achter het idee achter de toets, namelijk het rekenonderwijs verbeteren. „Maar het is zeer de vraag of een rekentoets het geschikte middel daarvoor is en of het zo dwingend moet zijn. Als we rekenen zo belangrijk vinden, waarom wordt het dan geen verplicht vak zoals Nederlands en Engels?”

Hij vindt dat met deze toets de plank wordt misgeslagen. „De rekentoets is zo moeilijk. De opgaven zijn verpakt in een grote hoeveelheid taal, waardoor ze alleen oplosbaar zijn met de nodige vaardigheid in begrijpend lezen.” Als de rekentoets nu al zou meetellen voor het diploma, zou ongeveer een derde van de scholieren zakken.

In de Tweede Kamer wordt woensdag over de rekentoets gesproken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer