Minister komt eerder met subsidie voor grote kerken
Zo’n veertig grote monumenten, waaronder de Grote Kerk in Naarden, de Onze Lieve Vrouwekerk te Breda en de vestingwerken van Den Bosch, krijgen eerder rijkssubsidie dan gepland. Dat schreef minister Bussemaker gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.
Door de systematiek waarbij aanvragen met de laagste kosten eerst subsidie krijgen, leken grote monumenten tot 2018 te moeten wachten. Die situatie acht de minister niet wenselijk. „Dit lange wachten leidt tot onzekerheid, kost geld en kan leiden tot het oplopen van achterstanden in het onderhoud.”
Vorig jaar kwamen diverse kerken in het Grote Kerkenoverleg –zoals de Der Aa-kerk in Groningen, de Grote Kerk in Breda, de Nieuwe en Oude Kerk en de Westerkerk in Amsterdam, de Eusebiuskerk in Arnhem, de Grote Kerk in Den Haag, de Laurenskerk in Rotterdam en de Pieterskerk in Leiden– in opstand tegen de besluiten van de regering dat de subsidie sinds 2011 eerst naar Werelderfgoed, dan naar andere monumenten en dan pas naar de grote momenten zoals kerken gaat. Het overleg diende daarom een manifest in bij de minister. Op die noodkreet reageert de minister nu met het eerder uitkeren van subsidies.
In totaal verhoogt de minister de BRIM-subsidie voor 2016 eenmalig met 20 miljoen euro. Daarmee kunnen veertig grote monumenten worden gesubsidieerd. In 2018 komt dan nog eens 10 miljoen euro vrij voor deze categorie monumenten.
Zie ook:
Zijn er straks nog wel mensen die de kerk kunnen restaureren? – RD, 08-11-2014
Bussemaker krijgt vragen over grote kerken – RD, 14-03-2014
Manifest voor onderhoud op deur Grote Kerk Naarden – RD, 13-03-2014
Manifest: Onderhoud grote kerken in gevaar – RD, 08-03-2014