Binnenland

Stok van Stichting Wis en Waarheid wil basisschool zonder computers

DORDRECHT. Tien advertenties plaatste de Stichting Wis en Waarheid de afgelopen maand in het RD om de interesse te peilen voor een school zonder computers. Of de leerlingen aan het eind van groep acht over de vereiste vaardigheden zullen beschikken? „Ik zoek nu een directeur, ook om dat uit te zoeken.”

L. Vogelaar
30 June 2015 07:02Gewijzigd op 15 November 2020 20:06
Tien advertenties plaatste de Stichting Wis en Waarheid de afgelopen maand in het RD om de interesse te peilen voor een school zonder computers. Of de leerlingen aan het eind van groep acht over de vereiste vaardigheden zullen beschikken? „Ik zoek nu een
Tien advertenties plaatste de Stichting Wis en Waarheid de afgelopen maand in het RD om de interesse te peilen voor een school zonder computers. Of de leerlingen aan het eind van groep acht over de vereiste vaardigheden zullen beschikken? „Ik zoek nu een

Stichting Wis en Waarheid bestaat uit één persoon: Henk Stok uit Dordrecht. „Als er genoeg draagvlak is, zoek ik meer bestuursleden.”

De eerste tekenen zijn hoopvol. „Ik heb 100 tot 150 positieve reacties gekregen, uit het hele land. Hier in de streek denk ik aan zo’n dertig leerlingen te kunnen komen. Misschien kunnen we in het hele land wel tien scholen beginnen. Op reformatorische grondslag: de Bijbel uit 1618/1619, zonder de drie formulieren van enigheid. Daar sta ik voor 99 procent wel achter, maar ik wil alleen de Bijbel in de grondslag.”

De Dordtenaar, voorheen aangesloten bij de hervormde vereniging Calvijn, is nu kerkelijk dakloos. Een breuk kwam er ook in zijn loopbaan. „In 1990 ben ik de computers ingegaan. Ik heb tal van scholen, ook reformatorische, volgezet met die dingen. De Dordtse Computer Handel was van mij, Arita ook: ik heb miljoenen cd-roms verkocht. Die liet ik in Taiwan maken. Ik had dertien mensen in dienst. Veel mensen gebruikten die cd’s om te kopiëren; regelrechte diefstal. Zelf heb ik duizenden computers gerepareerd, en geloof me, bij refo’s stond er minstens zoveel rommel op als bij niet-refo’s.”

In 2002 was het afgelopen. „Toen kwam God in mijn leven. Ik heb het bedrijf gesloten en de laatste order niet meer geleverd, al waren de afspraken al gemaakt.”

Zijn eigen computer ging de deur uit. „Die heb ik wel vier keer teruggekocht en weer verkocht. Zó’n macht heeft dat ding. Mijn drie kinderen stelde ik voor de keuze: óf eerst de tv eruit óf eerst de computer. Ze kozen voor de tv; de computer wegdoen was te zwaar.”

Twee jaar werkte Stok niet. „Ik was bezig met Bijbelstudie. Dat doe ik nog steeds, maar sinds 2004 houd ik me ook bezig met investeringen bij mensen die onroerend goed willen verhandelen. Daar heb ik soms wat winst van.”

Vorige maand schreef Stok 560 kerkenraden aan. „Om ze te waarschuwen tegen het computergebruik.” Nu wil hij een school zonder computers. „Mijn zes kleinkinderen hebben, net als andere kinderen, niet de mogelijkheid om naar zo’n school te gaan. De tv hebben we buiten de deur gehouden, met de computer denken we te kunnen omgaan. Die noemen we onmisbaar. Voor een christen is alleen Christus onmisbaar.

Internet is een vergaarbak van ‘vullis.’ Computers zijn niet de weg die God verkiest. Als ze in het onderwijs verplicht zijn, vragen we vrijstelling op grond van gemoedsbezwaren.”

Stok adverteerde vorige week voor meerdere leerkrachten. Hij bood een werkloze juf een baan aan. „Maar ze wil niet werken op een school zonder computers.”

Of hij zijn visie met de bestaande reformatorische scholen heeft besproken? „Nee. Het is duidelijk genoeg hoe die erin staan.”

Media-opvoeding

Dat is inderdaad duidelijk, beaamt algemeen directeur B. A. D. van der Wulp van de reformatorische Ds. J. Bogermanschool en Ds. J. Polyanderschool in Dordrecht. Hij noemt de plannen van zijn plaatsgenoot „niet reëel” en onwenselijk. „Het onderwijs raakt steeds verder gedigitaliseerd. Er is vrijwel geen methode meer die geen gebruik maakt van ict. Ook het leerlingvolgsysteem –in ons geval ParnasSys– is erop gebaseerd: alle toetsen en aantekeningen worden digitaal verwerkt, gelezen en geïnterpreteerd. De inspectie bevraagt ons op ict-gebruik. Wie geen computers gebruikt, onttrekt zich aan een verplichting van de overheid.”

Van der Wulp wijst op de principiële taak van de school. „We moeten onze leerlingen voorbereiden op een seculiere samenleving. Uiteraard zien wij ook de vele nadelige kanten van ict-gebruik. Daarom juist moeten we kinderen er van jongsaf vanuit Bijbels perspectief in opvoeden en begeleiden. Wie daarmee pas ná de basisschool begint, is te laat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer