Binnenland

Opsporingsmissie MH17 Oekraïne afgerond

DEN HAAG (ANP). De Nederlandse missie voor het opsporingsonderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne is zaterdag afgerond. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

27 June 2015 15:50Gewijzigd op 15 November 2020 20:03
De Nederlandse missie voor het opsporingsonderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne is zaterdag afgerond. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. beeld EPA
De Nederlandse missie voor het opsporingsonderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne is zaterdag afgerond. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. beeld EPA

De missie om bewijs te verzamelen ging ruim twee weken geleden van start. Op meerdere plekken zijn grondmonsters genomen. Ook is technisch onderzoek gedaan om de locatie van zendmasten vast te stellen en de werking van het telefoonnetwerk in Oost-Oekraïne te kunnen controleren.

Experts van de Nationale Politie en Defensie hebben met hulp van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) toegang gekregen tot de regio Donetsk.

Het was de bedoeling dat ook technisch onderzoek zou worden gedaan naar zendmasten en het telefoonnetwerk in de regio Loegansk. Maar de vertegenwoordigers van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loegansk willen geen toegang verlenen.

De zendmasten en het netwerk zijn onder meer van belang voor het onderzoek naar de gesprekken die zijn opgenomen.

Eerder gaf het OM door de Oekraïense inlichtingendiensten afgeluisterde gesprekken vrij van pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne, waarin over een BUK-systeem werd gesproken.

Het meest waarschijnlijke scenario voor het OM is dat het vliegtuig is neergeschoten met een van de grond afgeschoten raket. Het OM verspreidde in maart een oproep aan getuigen van het transport en het afvuren van een BUK-raketsysteem in de dagen rond de ramp.

Een door rebellen afgeschoten raket is echter niet het enige scenario waarnaar wordt gekeken. Het onderzoek in Oekraïne moet helpen de verschillende scenario’s over de toedracht van de vliegramp te kunnen staven of verwerpen.

De missie is uitgevoerd in opdracht van het Joint Investigation Team. Dit internationale onderzoek staat onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Het toestel crashte op 17 juli vorig jaar. Alle 298 inzittenden van rampvlucht MH17 kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer