Kans voor christendom in Iraaks-Koerdistan
ERBIL. Worden in Iraaks-Koerdistan enerzijds jongeren geronseld door Islamitische Staat (IS), anderzijds groeit het aantal aanhangers van het zoroastrisme, een oude Iraanse religie. En juist die tendensen lijken kansen te bieden aan christenen in de regio.
Zo’n 500 jonge Koerden vechten er naar schatting inmiddels voor IS. Dit lijkt erop te wijzen dat het gematigde soennitische Koerdistan aan het radicaliseren is.
Dat blijkt ook uit een nieuw verschijnsel dat op dit moment druk wordt bediscussieerd op Koerdische sociale media: het zoroastrisme. Dit is een oude Iraanse religie die vrijwel uitgestorven leek. Wereldwijd heeft het zoroastrisme –de religie van de vuuraanbidders, gesticht door de prediker Zarathustra– zo’n 190.000 volgelingen.
Een verklaring voor deze bloei: Zarathustra werd geboren in Iraans-Koerdistan, waardoor veel Koerden concluderen dat het zoroastrisme dus een Koerdische godsdienst is.
Het ministerie van Religieuze Zaken in Iraaks-Koerdistan reageerde onlangs verrassend positief op de opkomst van deze religie. Woordvoerder Mariwan Naqsbandi liet weten dat er in Koerdistan vrijheid van godsdienst bestaat. Opvallend was de verklaring die hij gaf voor de groei van het zoroastrisme. Hij stelde dat veel Koerden niet meer weten „in welke islamitische beweging of doctrine ze moeten geloven en welke fatwa’s ze dienen te volgen.” Het zoroastrisme was daarvoor dus een goed alternatief.
Vraag bij dit alles is welke kansen het christendom nu heeft in Koerdistan. Het Institute for War and Peace Reporting meldde in 2005 dat veel Koerden zich na de val van Saddam Hussein tot het christendom bekeerden. De toenmalige Koerdische minister voor Religieuze Zaken reageerde hier echter uiterst negatief op en noemde Koerden die christen worden „een gevaar voor de maatschappij.”
Op de webblog Kurdishaspect kwam onlangs een Koerdische bekeerling aan het woord die aangaf dat hij zeker 500 Koerden kende die christen waren geworden. En een zekere Abdul Messih uit Dohuk had informatie over 200 Koerdische families die het christelijk geloof hadden aangenomen. CBN News sprak in augustus 2014 een jonge jezidi die tot verrassing aangaf dat hij christen was geworden. De jongeman zei letterlijk dat „wij ons iedere dag afvragen waarom we niet meer zijn zoals de christenen. We zagen in hun leven waarachtige menselijkheid.”
Net als in de rest van de Arabische wereld lijkt Islamitische Staat in Iraaks-Koerdistan een scheiding der geesten te hebben veroorzaakt, met als gevolg meer openheid en belangstelling voor andere religies.