Betaal je citytrip met bomen
BRUSSEL (IPS). Op de site treecological.be kunnen reizigers voortaan berekenen hoeveel bos er nodig is om de CO2-uitstoot van een reistraject te compenseren. Met enkele muisklikken kan dat bos ook aangekocht worden.
De website is een initiatief van BOS+ en Ecolife. De gebruiker tikt op de website start- en eindpunt in van een traject en geeft aan welk vervoersmiddel gebruikt wordt. Vervolgens doet de applicatie een suggestie om deze uitstoot te compenseren in één, vijf of tien jaar tijd, door de bosplantacties van BOS+ te steunen.
Om alleen al de ademhaling van een volwassen persoon te verwerken en opnieuw om te zetten in zuurstof, is 562 vierkante meter bos nodig. Voor de koelkast is elk jaar een bos ter grootte van een appartement in de weer, een elektrisch fornuis staat dan weer voor een volleybalveld aan bomen.
„Wie met z’n tweetjes een droomreis naar India boekt, zou de Groenplaats in Antwerpen vol moeten planten om 8 kg CO2 van de retourtickets op te slaan”, stellen Ecolife en Bos+. Voor elke kilometer dat de auto aan de kant blijft en iemand de fiets of de trein neemt, wordt er 182,52 gram CO2 bespaard.Auto- en vliegkilometers die toch moeten worden afgelegd, kun je compenseren door bomen aan te (laten) planten. Want zolang bossen groeien, slaan ze koolstof op in hun takken, bladeren en wortels. Ongeveer 150 jaar zal het bos netto CO2 opslaan. Dan is een gemiddeld bos volgroeid, en bereikt de CO2-opname van de jonge bomen een evenwicht met de CO2-uitstoot door het afsterven en verteren van de oudere bomen. Het bos blijft ook dan wel een gigantisch reservoir van koolstof, maar dat reservoir is ‘vol’.
Bos+ werkt in Vlaanderen samen met privé-eigenaars en lokale overheden om de CO2-bossen aan te leggen. Ook in Zuid-Ecuador, worden bomen aangeplant. Bos+ hoopt er tegen 2020 10 miljoen boompjes geplant te hebben.