Naturalis zoekt vliegend herten
LEIDEN. Het natuurhistorisch museum Naturalis en stichting EIS Kenniscentrum Insecten roepen Nederlanders ertoe op om waarnemingen van het vliegend hert te melden, liefst met foto.
De twee Leidse organisaties willen meer zicht krijgen op het leefgebied van de beschermde kever. De afgelopen jaren hebben ze moeten constateren dat actief zoeken naar dit dier weinig zin heeft. „De ervaring is dat het plaatsen van oproepen meer oplevert, omdat recreanten en bewoners op die manier op de hoogte zijn van onze behoefte aan waarnemingen”, zo meldden de organisaties gisteren. Wie een dier spot, kan dat melden op waarneming.nl. Als er meer zicht is op de plaatsen waar het vliegend hert voorkomt, kan dat bijdragen aan betere bescherming van de soort.
Het vliegend hert is een van de grootste insecten in Europa. Het mannetje, dat tot 8 centimeter lang kan worden, valt met name op vanwege de grote geweivormige kaken. In Nederland is het vliegend hert zeldzaam. In heel Europa is de soort beschermd. Volwassen dieren zijn meestal te vinden op eikenstammen, bij bloedende wondjes waar ze het sap van drinken.
Met slechts zeven waarnemingen sinds 2000, op onder meer de Veluwe en in Zuid-Limburg, is het nog onduidelijk waar de dieren precies leven. Zo is het de vraag of ze ook op de Holterberg, Utrechtse Heuvelrug en Sint Odiliënberg in Limburg voorkomen.