Economie

Chronologie van de crisis in Griekenland

ATHENE (ANP). De ontwikkelingen rondom Griekenland naderen een climax. Maandag staat er een vergadering van de eurogroep op de agenda, gevolgd door een Eurotop, waarbij de crisis rondom het Zuid-Europese land moet worden vlotgetrokken. Een overzicht:

22 June 2015 07:04Gewijzigd op 15 November 2020 19:51

2009: Griekse economie raakt in de zwaarste crisis sinds het einde van de militaire dictatuur in 1974.

2010: Griekenland blijkt er financieel veel slechter voor te staan dan eerder toegegeven.

Mei 2010: De eurolanden, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) worden het eens over een eerste hulppakket van 110 miljard euro.

Oktober 2011: Leiders van de eurolanden bieden een nieuw hulppakket aan, op voorwaarde dat de banken meebetalen en de Grieken nog meer bezuinigen.

November 2011: Socialistische regering van premier George Papandreou stapt op na opnieuw een vernietigend oordeel van Brussel over de Griekse economie. Zijn opvolger, Lucas Papademos, bereikt in onderhandelingen overeenstemming over een nieuw hulppakket ter waarde van 130 miljard euro en een korting op de schulden van 107 miljard.

Mei 2012: Verkiezingen. Politieke partijen slagen er vervolgens niet in een meerderheidsregering te vormen die de impopulaire maatregelen steunt. President besluit tot nieuwe verkiezingen.

November 2012: Besloten wordt om de voorwaarden van de leningen aan te passen om de financiële positie van Griekenland te versterken.

Januari 2015: De linkse EU-kritische partij Syriza van leider Alexis Tsipras wint de verkiezingen met de belofte een einde te maken aan de door geldschieters afgedwongen bezuinigingen.

Februari 2015: Het leningenprogramma loopt op 28 februari af. Athene wil nieuwe afspraken en praten over een derde ‘contract’ en krijgt een overbruggingskrediet.

Maart 2015: Griekenland staat voor een betaling van circa 2 miljard euro aan het IMF. De Griekse regering houdt vast aan haar belofte een einde te maken aan de bezuinigingen en de voorwaarden voor de Europese noodleningen.

April 2015: Griekenland heeft een schuld van 450 miljoen euro aan het IMF afgelost. Tsipras haalt ondertussen de bezem door het onderhandelingsteam.

Mei 2015: Griekenland heeft een rekening van 750 miljoen euro voldaan. Volgens het IMF is een vertrek van Griekenland uit de eurozone een mogelijkheid, die de muntunie uiteindelijk zou overleven.

Juni 2015: Op 5 juni moet het land 300 miljoen euro aflossen aan het IMF, als onderdeel van 1,5 miljard euro aan terugbetalingen in juni. Deze betaling wordt uiteindelijk ‘gebundeld’, zodat het kan worden voldaan op de laatste dag van de maand. Aanhoudend Europees topoverleg levert niks op, terwijl de onderlinge sfeer verhardt. Grieken halen miljarden van bankrekeningen.

Zaterdag 20 juni: Een adviseur van Tsipras laat weten dat er aanpassingen op voorstellen komen om uit de schuldencrisis te komen, in aanloop naar een bijeenkomst van de eurogroep en een ingelaste Eurotop op maandag. Minister Yanis Varoufakis van Financiën noemt de eurogroep op dezelfde dag, in een opiniestuk in de Irish Times, een „vreemde club die niet in staat is de noodzakelijke beslissingen te nemen”.

Zondag 21 juni: Het Griekse kabinet is zondag in conclaaf over de te voeren strategie bij de gesprekken maandag. Tsipras laat weten een voorstel te hebben neergelegd bij de leiders van de Europese Unie dat hij omschrijft als de „definitieve oplossing” voor de impasse tussen het land en zijn geldschieters.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer