Kerk & religie

Theologen debatteren over erotiek

AMSTERDAM. De vijfde Nacht van de Theologie, zaterdagavond in Amsterdam, staat in het teken van religie en erotiek. „We willen het beslist niet in een lacherig sfeertje trekken.”

20 June 2015 08:21Gewijzigd op 15 November 2020 19:50
Coen Verboom. Beeld Twitter
Coen Verboom. Beeld Twitter

De Nacht van de Theologie is een initiatief van een groot aantal partijen: universiteiten, uitgeverijen en dagbladen. Tijdens de avond in de Rode Hoed in Amsterdam is er ruimte voor lezingen, debat, muziek en cabaret. Daarnaast wordt het voor deze avond geschreven essay ”God houdt van seks”, van cultuurtheoloog Frank Bosman, gepresenteerd. Ook vindt de uitreiking plaats van de Theologie Publicatieprijs 2015 en –voor het eerst– de verkiezing van de Theoloog des Vaderlands.

Volgens Coen Verboom van uitgeverij Kok, coördinator van het evenement, is de Nacht belangrijk om de relevantie van de theologie voor het voetlicht te brengen.

Waarom het thema religie en erotiek?

„We wilden iets actueels doen. Religie en geweld was de andere optie. Maar daarvoor is al vaak aandacht geweest. Het thema seksualiteit leeft. De Rooms-
Katholieke Kerk heeft zich daarmee beziggehouden. En ook de Protestantse Kerk in Nederland, denk aan de brochure ”Wij en ons lichaam”. Bovendien leven we in een samenleving die overgeërotiseerd is en zie je het thema in het maatschappelijk debat terugkomen. Neem de strijd van CU-Kamerlid Segers tegen vrouwenhandel en de SGP-actie tegen overspelsites. De theologie kan in deze discussie een belangrijke bijdrage leveren.”

De titel van het essay lijkt het thema provocerend neer te zetten.

„Dat klopt. We hebben bewust ervoor gekozen een titel te nemen die de aandacht trekt. Maar we willen het beslist niet in een lacherig sfeertje trekken. Het essay biedt een heel serieuze kleine theologie van de erotiek, waarin de auteur betoogt dat het bij seksualiteit en erotiek gaat om zelfgave en de viering van het leven. Met erotiek is niets mis. Al geef ik toe dat de term vaak een verkeerde lading heeft.”

Er wordt ook gedebatteerd over de bekrompen houding van gelovigen ten opzichte van seks.

„Inderdaad. Niet-gelovigen denken dat christenen bekrompen zijn. Terwijl gelovigen ook hun eigen denkbeelden hebben over hoe niet-christenen met seks omgaan. We willen dat die twee werelden met elkaar in gesprek gaan.”

Een van de gespreksleiders is presentator Frénk van der Linden. Is dit thema bij hem veilig?

„Als interviewer staat hij hoog aangeschreven. Ik heb een voorgesprek met hem gehad. Ik ben er niet zo bang voor dat het niet goed gaat. Bovendien heeft hij geen inhoudelijke rol. Hij moet respectvol omgaan met alle gasten, ook met iemand als CU-Kamerlid Segers. En niet zoals laatst gebeurde toen Kees van der Staaij bij De Wereld Draait Door zat. De manier waarop hij bevraagd werd was verre van respectvol.”

Naar verluidt wilden de Theologische Universiteit Apeldoorn en de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) dit jaar niet meedoen.

„De Theologische Universiteit Apeldoorn en ook de Theologische Universiteit Kampen zouden een student laten participeren in de projectgroep, maar toen stond het programma al min of meer vast. Vervolgens hebben ze gezegd dat ze niet meedoen, inderdaad ook vanwege het thema. We hopen dat ze volgend jaar weer van de partij zijn, en ook direct vanaf het begin meedenken. Vanuit de CHE heeft andere jaren ook een student meegedaan. Deze keer niet. We hebben nog nagevraagd of dat vanwege het thema is, maar dat was niet het geval.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer