Kerk & religie

Restauratie Sint-Jan Gouda na anderhalf jaar voltooid

GOUDA. Zo’n 50 kuub beenderen kwam er onder de vloer van de Goudse Sint-Janskerk vandaan tijdens de restauratie, die vorige week werd afgerond. Anderhalf jaar duurde de klus. Kosten: 2,4 miljoen euro.

Reinald Molenaar
17 June 2015 20:06Gewijzigd op 15 November 2020 19:46
Messing vloer. beeld Martin Droog
Messing vloer. beeld Martin Droog

De botten liggen allemaal weer onder grond, in de kelders onder het koor waar de werkzaamheden zich de afgelopen maanden voltrokken. De fundering onder het koor was zo slecht dat de pilaren verzakten. Een millimeter per jaar ging de vloer naar beneden, vertelt kerkrentmeester Jan Zuurmond, projectleider tijdens de restauratie. Nu zijn er palen van 16 meter lang de grond in gegaan en staat de eeuwenoude kerk weer stevig op zijn fundament.

Zuurmond was tijdens het project iedere dag in de Sint-Jan aanwezig, vertelt hij. De hervormde gemeente heeft het middeleeuwse bedehuis in eigendom en moet voor 700.000 euro van de kosten opdraaien. De helft van de benodigde 2,4 miljoen euro bracht de provincie Zuid-Holland in het laatje. Zo’n 500.000 euro kwam door fondsenwerving binnen. Zuurmond: „Per jaar kost de kerk zo’n 150.000 euro aan routinematig onderhoud. Daar komt nog ongeveer 60.000 euro aan energiekosten bij.”

Om de kosten te kunnen opbrengen, wil de hervormde gemeente de Sint-Jan vaker gaan exploiteren. De schotten die het koor van de rest van de kerk afschermen zijn daarom demontabel gemaakt. Zuurmond: „Eerder stonden ze vast tussen de pilaren. Nu kunnen ze verwijderd worden, waardoor er één grote ruimte ontstaat. Verder is de –messing– vloer van het koor gelijkgemaakt aan de vloer van de rest van de kerk. De houten vloer die er eerst lag, lag iets hoger.”

In de zogeheten koorkerk, de ruimte binnen het koor, kunnen 300 mensen zitten door de speciaal door Van Hoogevest Architecten ontworpen verrijdbare koorschotten te verwijderen, kan dit uitgebreid worden tot zo’n 700 zitplaatsen. Het architectenbureau was, net als tijdens de restauratie van 1964 tot 1980, bij het restauratiewerk betrokken.

Zomer en winter komen toeristen naar de 123 meter lange kerk, de langste kerk van Nederland. Zes dagen per week. Vooral de glas-in-loodramen zijn populair bij het internationale publiek.

Of Zuurmond zijn dagelijkse gang naar de kerk gaat missen? „Dat denk ik niet. Ik kom er nog steeds vaak. En we hebben als hervormde gemeente nog vier andere kerkgebouwen in bezit. Ik hoef me als kerkrentmeester dus niet te vervelen, er is werk genoeg.”

www.sintjansgemeente.info
www.sintjan.com

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer