Binnenland

Ruzie in Staphorst over nieuwe weg vol afval

STAPHORST. Staphorst is in de ban van een ruzie tussen recycle-ondernemer Albert Talen en de gemeente. Staphorst zou bestuursdwang inzetten als wapen, de ondernemer een afvalberg waarmee hij met opzet een nieuwe weg blokkeert.

Eelco Kuiken
17 June 2015 15:12Gewijzigd op 15 November 2020 19:45
De gemeente Staphorst begon maandag voor de tweede keer met het ontruimen van de Westerparallelweg. beeld Eelco Kuiken
De gemeente Staphorst begon maandag voor de tweede keer met het ontruimen van de Westerparallelweg. beeld Eelco Kuiken

Het leek een goede ruil. De gemeente zou grond krijgen van de recycleondernemer zodat de Westerparallelweg –die doodliep op bedrijventerrein de Baarge– doorgetrokken kon worden. Talen zou in ruil daarvoor een naastgelegenperceel in gebruik krijgen, via een grondruil met een andere ondernemer.

Ondertussen staat de nieuw aangelegde klinkerweg vol met troep, ligt het perceel naast Talen braak en heeft de ondernemer 70.000 euro aan provinciale dwangsommen op het bureau liggen.

Talen Recycling is een zogeheten ”zwaar” provinciaal bedrijf. Het houdt zich bezig met de verwerking van allerlei soorten afval, en daarvoor zijn provinciale vergunningen nodig.

Talen liet samen met de gemeente bij de notaris een contract opstellen. Daarin stond volgens Talen dat Staphorst de provinciale vergunning voor het nieuwe perceel zou regelen.

Een bureau zou de procedures uitvoeren, de gemeente zou betalen. Talen hoefde alleen maar formeel de aanvraag in te dienen. „Je gaat geen grondruil aan als je niet zeker weet dat je het nieuwe perceel ook kunt gebruiken.”

De gemeente legde de weg aan en op 30 april vorig jaar nam Albert Talen het grote perceel naast zijn bedrijf in gebruik. Bergen puin en afval werden aangevoerd. De eigenaar was in zijn nopjes met het perceel, de gemeente was blij met de nieuwe weg.

Echter, het duurde maar even of de provincie Overijssel stond bij Talen op de stoep. Wat die troep daar moest? Er zat helemaal geen provinciale vergunning op het in gebruik genomen stuk grond.

Daarna begon het „getouwtrek.” Talen kan naar eigen zeggen niet anders dan alle troep op de weg storten, zijn oude bedrijfsterrein.

Dorpelingen spreken er ondertussen schande van dat de nieuwe weg een vuilnisbelt is.

De gemeente ontruimde de boel al een keer, maar binnen de kortste keren lag de weg weer vol. Maandag startte Staphorst een tweede ontruiming op kosten van de ondernemer. „Ik betaal helemaal niks”, zegt Talen stellig. „Ik sta in mijn recht. Als de weg vrij is, gooi ik hem meteen weer vol.”

Verantwoordelijk wethouder Krale van de gemeente Staphorst laat weten dat in de akte die is afgesloten niet staat „dat de gemeente de vergunning met de provincie zou regelen. We spraken af dat we ons hard voor hem zouden maken bij de provincie, zodat hij zijn vergunning krijgt. Meer kunnen we niet doen. Inderdaad betaalden wij de kosten voor het bureau en het onderzoek. De vergunningen moet hij zelf aanvragen. Dat kunnen wij niet doen. Er is een verschil in interpretatie van de afspraken. Talen rekt die in zijn voordeel op.”

De provincie Overijssel, die de benodigde vergunningen moet afgeven, laat weten dat er vorig jaar een aanvraag is ingediend, maar dat die volstrekt niet aan de eisen voldeed en daarom is afgewezen. „Daarna hebben wij geen nieuwe aanvraag meer gezien.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer