Top over aanpak voedselverspilling
DEN HAAG (ANP). Wetenschappers, overheden en bedrijven slaan de handen ineen om voedselverspilling tegen te gaan. Uit de hele wereld komen volgende week meer dan vierhonderd vertegenwoordigers naar Den Haag voor de conferentie ‘No more food to waste’.
Onder hen zijn zeventien ministers en vertegenwoordigers van bedrijven als DSM, Nestlé en Ahold. Vanaf dinsdag bespreken ze mogelijkheden om minder eten te verspillen en verloren te laten gaan. Volgens het ministerie van Economische Zaken wordt een derde van het eten dat wordt geproduceerd, nooit opgegeten. Bijvoorbeeld omdat het mis gaat bij transport en opslag. Maar ook omdat supermarkten, restaurants en consumenten voedsel weggooien.
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zit de conferentie voor. Zij wil dat op de conferentie stappen worden gezet naar praktische oplossingen en samenwerkingsverbanden. „Dat een derde van ons voedsel niet op ons bord terechtkomt, is extra wrang als we bedenken dat iedere nacht nog miljoenen mensen met honger gaan slapen.”
De drie dagen durende conferentie wordt georganiseerd door de Nederlandse regering, in samenwerking met onder meer wereldvoedselorganisatie FAO en VN-organisatie voor milieu en ontwikkeling UNEP.