Gesteggel over koopzondag in Ede nog niet voorbij
EDE. De kiezer heeft gesproken in Ede. Een meerderheid (57 procent) van de stemmers heeft tegen de koopzondag in de gemeente gestemd. De grote vraag is nu: wat gaat de gemeenteraad met de uitslag doen? Voor- en tegenstanders interpreteren de cijfers verschillend.
De drie vragen met telkens evenzoveel antwoordopties hebben een erg gedifferentieerde uitslag van het referendum over de koopzondag opgeleverd. Voor- en tegenstanders lichten eruit wat hun het beste uitkomt. Illustratief is het persbericht dat D66 kort na het bekend worden van de totaaluitslag naar buiten bracht. „De bevolking heeft zich duidelijk uitgesproken”, aldus de D66-fractie. „In de stad Ede wil men winkelen op zondag, daarbuiten niet. Met zo’n duidelijke boodschap kunnen wij als raad niet anders dan daar zo snel mogelijk gehoor aan geven. (…) Dit is waar een meerderheid voor gekozen heeft.” Met geen woord rept de partij over het gegeven dat de meerderheid van alle stemmers heeft aangegeven in de hele gemeente Ede geen enkele koopzondag te willen.
Eén conclusie
Het is juist dit punt dat SGP, CDA en ChristenUnie onderstrepen. Het is die totaaluitslag die de gemeenteraad moet respecteren, aldus SGP-raadslid Van der Poel woensdagavond.
ChristenUniefractievoorzitter Van Heuveln liet zich in vergelijkbare bewoordingen uit. Het percentage nee-stemmers is hoger dan hij vooraf had verwacht en –vooral– had gehoopt. Volgens zijn partij is er maar één conclusie die aan de uitkomst kan worden verbonden: aan de huidige winkeltijdenwet moet niet worden getornd.
Ook CDA-voorman Boot hamert op de totaaluitslag. De verschillen tussen voor- en tegenstemmers zijn groter dan in de gemeenteraad, waar de verhouding twintig om negentien is. Hij lacht om de conclusie die D66 aan het referendum verbindt. „Dat persbericht hadden ze waarschijnlijk al klaarliggen. D66 heeft er duidelijk niet mee gerekend dat de verschillen zo uit elkaar zouden liggen.”
Het referendum is raadgevend en niet bindend. Dat houdt in dat de gemeenteraad de uitkomst formeel kan negeren. Gezien het hoge opkomstpercentage van 45 is dat echter voor geen enkele partij een optie. De komende dagen zullen de raadsfracties alle cijfers minutieus doorvlooien en proberen er hun creatieve duiding aan te geven. Ook zullen bevriende partijen de koppen bij elkaar steken om samen sterker te staan. Op 25 juni komt de gemeenteraad bij elkaar om over de uitslag te debatteren. Mogelijk wordt er nog voor de zomer een besluit genomen. Het is niet te voorspellen welke kant het opgaat.
Duidelijk is dat het debat op 25 juni vooral zal gaan over Ede-Centrum. D66 zal naar voren brengen dat de meerderheid van de inwoners van Ede-stad heeft gekozen voor de openstelling van supermarkten op zondag. Of de raad hierin meegaat, is zeer de vraag. SGP, CDA en ChristenUnie hebben 19 van de 39 zetels en zullen geen enkel raadsinitiatief hiertoe ondersteunen. Als ook maar één raadslid het SGP/CDA/CU-kamp kiest, is elk voorstel voor meer koopzondagen tot mislukken gedoemd. Gezien de verdeeldheid in de Edese raad is een dergelijk scenario allerminst denkbeeldig. Ede gaat interessante weken tegemoet.