Minder geld voor Bijbelvereniging
De Bijbelvereniging (voorheen de Nederlandse Gideons) maakt zich zorgen over haar dalende inkomsten. Vooral de inkomsten uit de SoW-kerken zijn teruggelopen.
De Bijbelvereniging, opgericht in 1948, zet zich in voor de verspreiding van Bijbels in hotels, motels, pensions, verpleeginrichtingen, ziekenhuizen en gevangenissen. Na ruim een halve eeuw werd vorig jaar de miljoenste Bijbel verspreid. A. de Boon, een van beide medewerkers van de vereniging, kent intussen bijna alle hotels in Nederland van binnen.
De structurele inkomsten van de vereniging bestaan uit twee geldstromen, zegt secretaris Jan van Bolhuis. „De ene komt van leden en begunstigers, de andere van kerken. Beide stromen tonen een dalende trend. Sinds 1996 is de eerste stroom met 25 procent gedaald, en de kerken dragen inmiddels zelfs 40 procent minder bij. Wat de kerken betreft, lijkt de recente kerkfusie het beeld niet beter te maken.”
De inkomsten uit contributie daalden tussen 1996 en 2002 van 105.000 tot 80.000 euro. De inkomsten van kerken daalden in die periode van 46.000 tot 31.000 euro. De kerkelijke inkomsten komen voor 70 procent vanuit de SoW-kerken: deze daalden in de genoemde periode van 34.000 euro naar 22.500 euro. „De afdrachten voor de landelijke organisatie zijn zo hoog dat een aantal collectes geschrapt moest worden. Dat nekt kleine liefdadigheidsorganisaties als de onze”, aldus Van Bolhuis.
Dankzij twee grote legaten in 2002 lukt het dit jaar nog om het drukken van nieuwe Bijbels te betalen, zegt de secretaris. Maar als deze trend doorzet, voorziet hij „in een niet al te verre toekomst dat de structurele uitgaven niet meer gedekt worden door de structurele inkomsten, vermoedelijk over een paar jaar al.”
Desondanks ziet Van Bolhuis de komende tijd met vertrouwen tegemoet. „Hoe het de volgende keer moet, zien we dan wel. Een Hongaars theoloog zou eens gezegd hebben: Je moet handelen of alles van jezelf afhangt, en geloven en beseffen dat alles van God afhangt. Ook wanneer we in het verleden Bijbels bestelden zonder er geld voor te hebben, bleek het toch mogelijk om de rekeningen te betalen op het moment dat ze gepresenteerd werden.”