Kerk & religie

EO-jongerendag: rock rondom de rotsman

ARNHEM. „De trouw van Petrus kan op en neergaan. Maar Jezus blijft trouw.” Het is stil als 25.000 aanwezigen op de EO-jongerendag worden toegesproken vanuit Mattheüs 16. „Jezus noemt Petrus de rots, maar even verderop is Petrus een struikelblok. Maar Jezus heeft nooit gezegd: Petrus, nou hoef ik je niet meer.”

Van onze verslaggever
6 June 2015 19:36Gewijzigd op 15 November 2020 19:29
beeld ANP
beeld ANP

Het programma van de Jongerendag van de Evangelische Omroep (EO) is zo’n tien minuten aan de gang als de bezoekers een beetje los komen. „Hoor ons loflied Heer, onze dank weerklinkt”, zingen de tienduizenden. De Beam-band, die de aanbiddingsliederen begeleidt, stimuleert de jongeren om zich te laten horen. „Het is feest.”

Het zijn vooral tieners die op het jaarlijkse muziekevenement in stadion Gelredome in Arnhem afkomen, zegt EO-woordvoerder Thamar Nelissen. „De doelgroep bestaat uit jongeren tussen de 12 en 25. De gemiddelde leeftijd ligt op 16 jaar.” Bij de keuze voor welke bands er spelen, houdt de omroep daar rekening mee. „De muziek moet aansluiten bij de interesse van de jongeren.”

De EO strikte dit jaar onder meer een band uit Nederland, Draw the Parade, die rockmuziek combineert met blaasinstrumenten. Andere optredens zijn er van Hillsong Young & Free, verbonden aan een grote evangelische kerk uit Australië, en van de Amerikaanse bands Switchfoot en Royal Tailor. Stuk voor stuk staan ze garant voor een enorm geluidsniveau en een mix van pop- en gospelmuziek.

De spil waarom het tijdens het middagprogramma draait, is de toespraak van musicus en voorganger Kees Kraaijenoord. In het verleden leidde hij het deel van het programma waarin aanbiddingsmuziek centraal staat. Deze keer is hij één van de sprekers, evenals de Amerikaanse kunstenaar en voorganger Eric Samuel Timm.

Kraaijenoords’ toespraak, die een kwartier duurt, gaat over het thema van de Jongerendag: Jezus is. Aan de hand van Mattheüs 13 legt Kraaijenoord uit wat de Bijbel daarover zegt. „Jezus vraagt: wie zeggen de mensen dat ik ben.” Tot de aanwezigen: „En wie is Jezus voor jou? Dat is misschien vandaag wel de allerbelangrijkste vraag.”

Simon Petrus noemde Jezus de Messias, maar bedoelde daarmee volgens Kraaijenoord een aardse verlosser, die Israël zou bevrijden van de Romeinse overheersing. „Petrus voegt er aan toe: U bent de Zoon van de Levende God.” Daarop duidt Jezus hem aan met het Griekse woord petra, rots. Als Jezus vervolgens uitlegt dat Hij moet lijden en sterven, weerspreekt Petrus dat. Het leidt ertoe dat Jezus hem satan noemt. Kraaijenoord: „Eigenlijk is wat Jezus hier zegt: sta Mij niet in de weg. Ik moet doen wat de Vader Mij vraagt om te doen. De Herziene Statenvertaling zegt prachtig: Je bent een struikelblok voor me, straks struikel je nog over me. Petrus de rots, Petrus het struikelblok. In één verhaal is hij het beide.”

Jongeren die de ene keer een leven van aanbidding kennen, maar op andere momenten Jezus afwijzen, mogen net als Petrus weten dat Jezus nooit afhaakt, aldus Kraaijenoord. „Jezus houdt van je zoals je bent. Hij is trouw. Hij stierf voor je, Hij ging voor je. Hij bouwt zijn kerk en dit is het materiaal: mensen die van hem houden. Vandaag komt Hij bij jou. Hij zegt: neem niet direct het antwoord van Petrus of van Kees over, maar vraagt: Wie zeg jij dat Ik ben?”

Jongerendagpresentator Joram Kaat praat de programmaonderdelen aan elkaar. Hij doet het voor het eerst. De radio-dj geniet al een behoorlijke bekendheid via de Facebookcommunity van Beam, de jongerenorganisatie van de EO. Voorlichter Aldert Baas: „Joram kon vorig jaar al bijna niet normaal rondlopen op de Jongerendag.”

De Beam-worshipband zet een praise-nummer in. De zaal juicht als in het Engels klinkt dat Jezus onze Redder is. „My God is mighty to save. He rose and conquered the grave, Shine your light and let the whole world see. We’re singin’ for the glory of the risen King, Jesus.”

Tussendoor worden filmpjes vertoont, waarin wordt gewezen op het goede doel van de dag: hulp aan Irakese jongeren, de mogelijkheid om te bidden of hulp te vragen bij mensen met t-shirts met de tekst ‘praten en bidden’ en klinkt het advies om afval op te ruimen. Dat laatste lijkt voor een deel tegen dovemansoren gericht. In de pauze is de vloer van stadion Gelredome bezaaid met folders, flesjes en blikjes. Jongeren gaan massaal naar buiten om te genieten van het zonnige weer.

Om half zeven, bij het begin van het avondprogramma, zwelt binnen opnieuw een orkaan van geluid aan. De Amerikaanse band Switchfoot zet de zaal in vuur en vlam. Op de hoeken van het podium spuwen vlammenwerpers vuur op de maat van de muziek. De zanger: „Ik zie een vuurtje in jullie ogen. En als je het licht in de wereld wilt verspreiden, laat dan het licht van je telefoon maar eens zien.” Duizenden kleine lichtjes verlichten als sterretjes de vloer van de zaal. Enthousiast wordt meegezongen. „Your love is my symphony, Your love is a song.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer