Nieuwe studie bewijst nut test borstkanker
ROTTERDAM. Vrouwen tussen de 50 en de 74 jaar die regelmatig worden gescreend op borstkanker, hebben een 40 procent lagere kans om aan de ziekte te overlijden.
Dat blijkt uit een grote studie die donderdag is gepubliceerd in het tijdschrift New England Journal of Medicine. De resultaten werden vandaag gepresenteerd in De Doelen in Rotterdam.
Er is al langere tijd discussie onder artsen over het nut van bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Een groep van 29 experts uit 16 landen boog zich daarom over alle gepubliceerde onderzoeken en komt tot positieve conclusies. „Er is meer dan voldoende bewijs dat de huidige lopende bevolkingsonderzoeken naar borstkanker tot meer voordelen dan nadelen leiden”, zo stelt de groep op basis van de resultaten van de studie. Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker is van nut voor vrouwen van 50 tot 74 jaar. Er is enig, maar minder bewijs voor vrouwen van 45 tot 49 jaar.
Prof. dr. Harry de Koning, arts-epidemioloog en verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam, leidde een deel van het onderzoek, dat werd gecoördineerd door het International Agency for Research on Cancer (IARC) in Lyon. De Koning: „De experts hebben zo’n veertig recente grote studies beoordeeld. Daaruit blijkt dat vroege ontdekking van borstkanker wel degelijk extra gezondheidswinst oplevert. Zelfs meer dan in de oude studies uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw met oudere screeningsmethoden.”
Er is voldoende bewijs dat sommige vroeg ontdekte borstkankers zonder het programma nooit aan het licht zouden zijn gekomen.