Religievrijheid wereldwijd steeds verder onder druk
BRUSSEL. De vrijheid van godsdienst komt wereldwijd steeds verder onder druk te staan. Dat blijkt uit het eerste jaarverslag van de Intergroep voor vrijheid van godsdienst of geloof en religieuze tolerantie, dat woensdagmiddag in Brussel werd gepresenteerd.
De interparlementaire werkgroep bestaat sinds december 2014 en is een initiatief van de Europarlementariërs Van Dalen (ChristenUnie-SGP) en De Jong (SP). Aan de intergroep nemen vertegenwoordigers van alle politieke fracties van het Europees Parlement deel.
Uit het jaarverslag blijkt dat de godsdienstvrijheid wereldwijd verder onder druk komt te staan. „De ruimte voor een eigen manier van geloven wordt steeds kleiner. De meerderheid bepaalt in veel landen wat de minderheid moet geloven. Met name christenen, maar ook moslimminderheden krijgen in toenemende mate te maken met religieuze intolerantie”, verklaarde Europarlementariër Van Dalen van de ChristenUnie-SGP woensdagmorgen.
De intergroep spoort de Europese Commissie aan om godsdienstvrijheid tot speerpunt in haar buitenlands beleid te maken. Van Dalen: „Bij het aangaan van handelsverdragen spelen economische aspecten een grote rol. Wij vragen aandacht om daarbij ook de mate van godsdienstvrijheid in een land mee te nemen. De EU heeft krachtige middelen: financiële steun kan worden bevroren en handelsverdragen kunnen worden opgeschort bij de schending van mensenrechten zoals het recht op godsdienstvrijheid. Wij willen dat die instrumenten meer en duidelijker worden ingezet.”
Van Dalen heeft de indruk dat er meer aandacht in de Europese Commissie is voor de vrijheid van godsdienst. „De inspanningen van de intergroep hebben daaraan bijgedragen, maar ook bijvoorbeeld de jaarlijkse presentatie van de ranglijst van Open Doors.”