Slechte informatie oorzaak gasexplosie Diemen
DEN HAAG (ANP). De oorzaak van de fatale gasexplosie in een flatgebouw in Diemen op 4 september vorig jaar is het gevolg van gebrekkige informatie-uitwisseling. Hierdoor was het voor de aannemer niet duidelijk dat er een werkende gasleiding in het graafgebied lag. Dat blijkt uit een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat woensdag is gepubliceerd.
Bij de explosie kwamen twee mensen om het leven en raakten vijftien mensen gewond. Twee woningen in het flatgebouw werden door de explosie en brand verwoest. Meer dan honderd woningen werden in meer of mindere mate beschadigd.
Behalve dat voor de aannemer niet duidelijk was dat er een gasleiding lag, is ook het gevaar onderschat van het gaslek dat door het graven werd veroorzaakt, concludeert de OVV.
Een belangrijke oorzaak is dat de huisaansluiting niet te zien was op de kaart met ondergrondse leidingen die de aannemer kreeg. De informatie vanuit het systeem voor informatie-uitwisseling (KLIC), waar de aannemer op vertrouwde, was misleidend en de aannemer was onbekend met de situatie. De Raad constateert dat bij gebouwen met meerdere huisaansluitingen, zoals flatgebouwen, het risico bestaat dat aannemers onvolledige of verkeerde informatie krijgen.
Ook het gevaar van het lek werd onderschat. Bij de explosie vielen namelijk slachtoffers doordat omstanders te dicht bij het gaslek waren. Dat de aanwezigen geen afstand hadden genomen of waren weggestuurd, hangt samen met de inschatting van het gevaar. De werknemers op de bouwplaats waren zich er niet van bewust dat er gas in het gebouw stroomde, stelt de OVV vast.
Gaslekkages als gevolg van bouw- en graafwerkzaamheden komen veel voor in Nederland. In 2013 zijn bijvoorbeeld ruim 5000 storingen aan gasleidingen door graafschade gemeld.
„Het ongeval in Diemen laat zien dat graafschades aan gasleidingen zeer ernstige gevolgen kunnen hebben”, constateert de OVV. Daarom moeten de huisaansluitingen voor gas voortaan verplicht worden weergegeven in het systeem van informatie dat aannemers raadplegen. Ook beveelt de Raad de netbeheerders van het gasnet aan om hun mensen die storingen behandelen, goed op te leiden voor het herkennen van risicovolle situaties en het nemen van goede maatregelen.