Buitenland

Rode Kruis op bezoek bij Saddam

Het Rode Kruis heeft zaterdag een bezoek gebracht aan Saddam Hussein, die op een onbekende plek in Irak wordt vastgehouden door het Amerikaanse leger. Het was voor het eerst sinds hij op 13 december werd opgepakt dat Saddam bezoek kreeg van het Rode Kruis.

AP
23 February 2004 10:17Gewijzigd op 14 November 2020 00:59

De organisatie had de verdreven president al veel eerder willen bezoeken, maar de Amerikanen gaven daar steeds geen toestemming voor. Saddam gaf de twee Rode-Kruismedewerkers die met hem spraken, onder wie een arts, een brief voor zijn familie mee.

Het Rode Kruis deed geen mededelingen over Saddams gezondheidstoestand of over de omstandigheden waaronder hij wordt vastgehouden. Rode-Kruiswoordvoerster Nada Doumani zei dat Saddam vanaf nu geregeld bezocht zal worden. Het Amerikaanse ministerie van Defensie verleende Saddam vorige maand de status van krijgsgevangene, die hem het recht geeft op bezoek van het Rode Kruis.

In Bagdad werd zaterdag een soennitische geestelijke doodgeschoten toen hij in de buurt van zijn moskee op straat liep. Het slachtoffer was sjeik Dhamer al-Dahri, wiens broer aan het hoofd staat van de Bond van Islamitische Geleerden, die de belangen van de soennitische gemeenschap in Irak vertegenwoordigt. De bond sprak zich vorige week uit tegen overhaaste verkiezingen in Irak. De sjiitische grootayatollah van Irak, Ali al-Husseini al-Sistani, wil dat er zo snel mogelijk verkiezingen worden gehouden, al heeft hij zich neergelegd bij het advies dat VN-secretaris-generaal Kofi Annan de afgelopen week gaf, om geen verkiezingen te houden voor de Amerikanen de macht op 30 juni overdragen aan de Irakezen. Een woordvoerder van de bond zei te verwachten dat er voor 30 juni nog meer aanslagen als die op al-Dahri gepleegd zullen worden.

De hoogste Amerikaanse bestuurder in Irak, Paul Bremer, zei zaterdag voor de televisiezender Al-Arabiya dat het volgens de Verenigde Naties nog wel vijftien maanden kan duren voor er verkiezingen kunnen worden gehouden. Het ontbreken van een kieswet, kiezerslijsten en betrouwbare censusgegevens staan snelle verkiezingen in de weg, aldus Bremer.

In Fallujah, ten westen van Bagdad, plakte een groep die zich het Iraaks Verzetsfront noemt in de nacht van zaterdag op zondag pamfletten op muren waarop de formatie van een alternatieve regering wordt aangekondigd.

In Mosul, in Noord-Irak, werd zaterdag het huis van het hoofd van de plaatselijke politie onder vuur genomen. De politie schoot terug, waarbij een van de schutters werd gedood. Zondag kwam in Mosul een Irakees om het leven toen langs de kant van een weg die veel wordt gebruikt door het Amerikaanse leger een bom ontplofte. Het was niet direct duidelijk of het slachtoffer bezig was de bom te plaatsen toen de explosie zich voordeed.

In Kirkuk, ook in het noorden, namen opstandelingen zaterdag het hoofdkantoor van de Iraakse burgerbescherming onder vuur met automatische geweren. Een van de schutters werd door bewakers van het kantoor doodgeschoten.

Bij een Amerikaans konvooi op een weg ten zuiden van Fallujah ontplofte zondag volgens een getuige een bom. Er zouden enkele gewonden zijn gevallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer