Politiek

Zorgen over financiering nieuwe Omgevingswet

DEN HAAG (ANP). De PvdA en de SP zijn bezorgd over de financiering van de Omgevingswet. Die nieuwe wet moet zorgen voor een enorme vereenvoudiging in de regelgeving rond ruimtelijke ordening en leefomgeving. Dat bleek maandag tijdens een debat over de wet die 26 bestaande wetten moet bundelen.

1 June 2015 16:13Gewijzigd op 15 November 2020 19:20
Schultz. beeld ANP
Schultz. beeld ANP

„Ik heb zorgen over de financiële kant”, zei Albert de Vries (PvdA). De wet zou 650 miljoen euro opleveren, maar is de handhaving, uitvoering en het toezicht wel goed gefinancierd, vroeg hij zich af. „Wat zijn de kosten van de wet en waar slaan ze neer?”, wilde SP’er Eric Smaling weten. Ook D66 en ChristenUnie willen meer helderheid over de kosten en baten.

In de Kamer is brede steun voor de hoofdlijnen van het plan van minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu). Het moet ervoor zorgen dat bedrijven en burgers straks minder vergunningen hoeven aan te vragen. Ook moet dat sneller en gemakkelijker gaan. De wet moet in 2018 in werking treden.

De procedures zijn volgens Hayke Veldman (VVD) nu te stroperig en te kostbaar. Als voorbeeld noemde hij de bouw van een brug over de Waal bij Nijmegen waarvoor 148 vergunningen nodig waren. „Dat past niet bij de nieuwe dynamiek van deze tijd.”

De Kamer zit nog met een reeks zorgpunten, onder meer het bijbehorende ICT-project. Het vertrouwen lijkt hier „misplaatst”, stelde Liesbeth van Tongeren van GroenLinks. Onderzoek wees vorig jaar nog uit dat de Rijksoverheid met automatiseringsprojecten vaak de plank misslaat en daardoor jaarlijks mogelijk tussen de 1 en 5 miljard euro weggooit.

Ook moeten gezondheidsrisico’s zwaarder gaan meewegen en er mag meer worden ingezet op duurzaamheid. D66 en ChristenUnie pleitten verder voor vroegtijdige participatie van burgers. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit leidt tot snellere en betere beslissingen, aldus Carla Dik-Faber (ChristenUnie).

Vooral GroenLinks en SGP hebben moeite met het feit dat Schultz veel gebruik maakt van Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB’s), waarvoor geen instemming van de Kamer nodig is. „Er is een betere betrokkenheid van het parlement nodig”, zei Roelof Bisschop van de SGP.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer