Kamer vraagt Korthals noodwet te wijzigen
DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat minderjarige drugskoeriers niet samen met volwassenen mogen worden opgesloten in dezelfde ruimte. Ook zijn de kamerleden ertegen om jongeren onder de zestien jaar die gepakt zijn wegens drugssmokkel, langer dan tien dagen vast te zetten in een politiecel.plattekst (u15,1,0(Dat bleek donderdag tijdens een debat met minister Korthals in de Tweede Kamer. Korthals verdedigt daar de noodwet die een einde moet maken aan de toestanden met de bolletjesslikkers op Schiphol. De fracties van PvdA, CDA, D66 en GroenLinks maakten vanmiddag kenbaar dat Korthals de noodwet op het punt van de minderjarigen moet aanpassen. Ondanks de noodsituatie vinden zij het niet billijk jongeren met volwassenen in één ruimte op te sluiten.
SGP-woordvoerder Van der Staaij nam een ander standpunt in. Volgens hem zijn ook de plannen om verdachten en veroordeelden, jongeren en volwassenen, in één ruimte op te sluiten „in de gegeven omstandigheden gerechtvaardigd.” „Het is niet ideaal, maar in de huidige noodsituatie niet onoverkomelijk.” Wel wil de SGP van de minister weten of er genoeg bewakers zullen komen en of zij hun werk veilig kunnen doen.
Van der Staaij kwam ook terug op de kritiek van de Antilliaanse minister Martha van Justitie. Die zei deze week dat alle maatregelen „symptoombestrijding” blijven zolang de Nederlandse regering het gedoogbeleid handhaaft, dat een sterke aantrekkingskracht op de handel in drugs uitoefent. „Met die kritiek zijn wij het eens”, aldus Van der Staaij.
Korthals heeft een omvangrijk plan van aanpak opgesteld om de toevloed van bolletjesslikkers naar Schiphol in te dammen. Er moeten enkele honderden cellen bijkomen, en verdachten en gedetineerden mogen wat Korthals betreft gezamenlijk in grote ruimten worden vastgezet. In geval van nood mogen verdachten langer dan tien dagen in politiecellen worden opgesloten.
Daarnaast worden controles verscherpt en geïntensiveerd, vooral bij vluchten vanaf de Nederlandse Antillen. Om al het extra werk te kunnen verzetten, krijgen douane, marechaussee, het openbaar ministerie en de rechtbanken meer personeel tot hun beschikking. De Kamer vindt al deze maatregelen verstrekkend, maar noodzakelijk en stemt er in grote lijnen mee in.
Op de punten van kritiek vanuit de Kamer zal Korthals vanavond reageren. PvdA en D66 vrezen dat de jongeren „op verschillende manieren” kunnen worden misbruikt. Bovendien is het slecht hen zo in contact te stellen met de drugsbazen. Wat het CDA betreft worden 16- en 17-jarigen na hun arrestatie zo snel mogelijk doorgestuurd naar jeugdgevangenissen.
PvdA en D66 pleiten ervoor om een onafhankelijke commissie in te stellen die extra toezicht houdt op de groepscellen. Kamerlid Dittrich (D66) is er daarnaast op tegen dat verdachte en veroordeelde bolletjesslikkers gezamenlijk worden opgesloten. Hierdoor kan het gebeuren dat mensen die uiteindelijk onschuldig blijken, samen met veroordeelden zijn vastgezet.