Opinie

Commentaar: Aanpak motorclubs alleen zinvol bij goede juridische bewijsvoering

Vrij vertaald luidt het motto van de motorclub Bandidos: „Wij zijn de mensen voor wie onze ouders ons gewaarschuwd hebben.” Met andere woorden: de leden van deze club doen welbewust juist hetgeen wat hun ouders in de opvoeding hebben afgekeurd. Wie zo in het leven staat, moet wel een ziekelijke lust tot het kwaad hebben.

Hoofdredactioneel commentaar
28 May 2015 09:30Gewijzigd op 15 November 2020 19:14

De kwade reuk die van de diverse motorclubs –gelukkig lang niet alle– uitgaat, geurde allang. De grote rivaal van de Bandidos, de roemruchte Hells Angels, werd in 1948 in de Amerikaanse staat Californië opgericht. Leden waren vooral gefrustreerde oorlogs­veteranen. Zij keerden zich af van de burgerlijke normen en waarden en creëerden hun eigen wereld met eigen regels. Formeel gezag erkennen de Hells Angels niet. Als hun iets niet bevalt, nemen zij het recht in eigen hand. Waarbij ze geweld bepaald niet schuwen.

De eerste afdeling van deze motorclub in Nederland werd eind jaren zestig opgericht door Willem van Boxtel. Ze kwam voort uit een tamelijk onschuldige brommerclub van Kreidlerrijders. Dat de leden het verkeerde pad opgingen, bleek al snel. In 1973 werd Van Boxtel samen met elf andere leden van de Hells Angels gearresteerd.

Toch duurde het tot 1995 dat deze club als een crimineel netwerk werd getypeerd. Dat gebeurde door de commissie-Van Traa, die onderzoek deed naar de IRT-affaire. De Hells Angels zouden zich onder meer bezighouden met de productie van amfetaminen, met vrouwenhandel en handel in gestolen voertuigen. De Centrale Recherche Informatiedienst noemde de motorclub zelfs „de tweede maffiaclub van de wereld.”

De Bandidos, die gisteren zijn aangepakt door politie en justitie, zijn de evenknie en rivaal van de Hells Angels. Beide bendes leven in ons land op voet van oorlog. De diverse aanslagen op clubhuizen en de verschillende moorden zijn daarvan het bewijs.

Dat de Bandidos en de Hells Angels gevaarlijke bendes zijn, weet justitie allang. Het grootschalige karakter van het politie­optreden, gisteren in Limburg onderstreept dat. Vierhonderd man werden ingezet. De buit die werd binnengehaald, accentueert dat ook. Niet alleen (automatische) wapens, maar zelfs raketwerpers nam de politie in beslag.

Justitie wil nu onderzoeken in hoeverre het mogelijk is de Bandidos te verbieden. De juridisch niet-geschoolde burger zal dat merkwaardig vinden. Wie de reputatie van deze motorclub kent en het verleden in ogenschouw neemt, zal dat onderzoek eigenlijk overbodig vinden. Iedereen voelt toch aan dat het hier gaat om een boevenbende?

Toch is het van belang dat justitie nauwkeurig onderzoek doet. Juist clubs als de Hells Angels en de Bandidos zijn er experts in de mazen van wet- en regelgeving te vinden. Daarbij maken zij gebruik van topadvocaten. Met hun criminele geld, dat ze op een slimme manier weten wit te wassen, kunnen ze deze topjuristen betalen. Daarom is een zorgvuldige juridische aanpak beslist noodzakelijk. Alleen dan kan de actie die gisteren in Limburg is gehouden ook op de langere termijn resultaat boeken. Want iedere burger wil immers dat dit soort gewelddadige bendes uit onze samenleving wordt gebannen.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer