Binnenland

„Verplicht ouderschapsplan weinig effectief”

De verplichting voor scheidende ouders om een ouderschapsplan op te stellen is niet effectief, omdat de regel te soepel wordt toegepast en nauwelijks leidt tot minder juridische conflicten. Dat concludeert Marit Tomassen-van der Lans uit onderzoek waarop zij vorige week promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Redactie opvoeding
26 May 2015 08:43Gewijzigd op 15 November 2020 19:10
Rooster van een kind van gescheiden ouders. beeld ANP
Rooster van een kind van gescheiden ouders. beeld ANP

Sinds de invoering van het verplichte ouderschapsplan, op 1 maart 2009, spreken ouders vaker regelingen voor hun kinderen af. Vaak gaat het echter om vage afspraken, zo blijkt uit dossieronderzoek. In een kwart van de dossiers vormen de afspraken geen volledig ouderschapsplan. Bovendien nam het aantal vervolgprocedures bij de rechtbank nauwelijks af.

De verplichting om een plan op te stellen wordt volgens Tomassen te soepel toegepast. Rechters wijzen zelden een scheidingsverzoek af als ouders geen ouderschapsplan hebben opgesteld, hoewel dat voorwaarde is om te kunnen scheiden. Ook leggen ouders vaak een standaardregeling aan de rechter voor.

Tomassen stelt alternatieven voor, zoals verplichte scheidingseducatie met aandacht voor de gevolgen van een scheiding voor de kinderen en voor het belang van goede afspraken. Ook suggereert zij een verplichte mediationsessie als een ouderschapsplan ontbreekt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer