Keiharde confrontatie dreigt over WAO
Het kabinet koerst af op een keiharde confrontatie met de vakbeweging als het het WAO-advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) niet onverkort overneemt. Die waarschuwing kwam vrijdag van de vakcentrales FNV en CNV tijdens een SER-vergadering waar unaniem een advies aan minister De Geus van Sociale Zaken werd aangenomen over herziening van het WAO-stelsel.
Ook de werkgevers deden nogmaals een dringend beroep op het kabinet het WAO-advies in zijn geheel over te nemen. „Er is geen enkele reden om andere maatregelen in te voeren dan die uit het SER-advies”, aldus de werkgevers.
FNV-voorzitter De Waal: „Het enige wat het kabinet nu kan doen, is zich houden aan de afspraken. Als het kabinet dat niet doet, breekt het meer af dan de WAO alleen. Dat betekent het einde van de overlegeconomie zoals wij die de laatste jaren hebben gekend.”
Zijn collega D. Terpstra van het CNV: „Ten aanzien van het Najaarsakkoord in het algemeen en de WAO in het bijzonder, geldt: afspraak is afspraak.” Volgens hem is het advies „geen supermarkt waar met een wagentje doorheen geshopt kan worden”.
In het Najaarsakkoord hebben werkgevers en vakbonden met het kabinet afgesproken dat de lonen in 2004 en 2005 in nieuwe CAO’s nagenoeg worden bevroren. In ruil daarvoor heeft het kabinet beloofd de sociale partners bij de discussie over de ingrepen in de WW, WAO en vroegpensioen te betrekken.
Het advies van de SER, waarin naast de bonden en de werkgevers ook onafhankelijke kroonleden zitten, kent soepeler keuringscriteria voor de nieuwe WAO dan het kabinet voor ogen staat. De Sociaal-Economische raad acht strengere criteria niet nodig, omdat met zijn voorstel de instroom van nieuwe WAO’ers al voldoende zou dalen.
Bovendien moet de nieuwe WAO volgens de SER alleen gelden voor nieuwe gevallen. Ook vindt de raad een extra regeling voor beroepsrisico’s, zoals het kabinet heeft geopperd, niet nodig.
De werkgevers wezen het kabinet er vrijdag op dat de loondoorbetaling in het tweede ziektejaar op losse schroeven kan komen te staan als het het SER-advies niet overneemt. „Wij hebben daarmee ingestemd, in de veronderstelling dat in 2006 de nieuwe WAO op basis van het SER-advies is ingevoerd.”
De coalitiepartners CDA, VVD en D66 zijn niet van plan het SER-advies over te nemen. D66-leider Dittrich onderstreepte vrijdag nog eens het advies „sympathiek” te vinden, „maar we moeten ons niet rijk rekenen”. Volgens de regeringsfracties zijn de harde ingrepen die zij in het regeerakkoord hebben afgesproken noodzakelijk om het aantal WAO’ers terug te dringen.
Op één punt sluit D66 wel aan bij het SER-advies: de fractie wil niet dat er een ’negatieve lijst’ komt met aandoeningen die geen toegang geven tot de WAO. Ze wil dat iedereen die een WAO-keuring ondergaat individueel wordt beoordeeld.