Marokko versoepelt abortuswet
RABAT (ANP). Marokko gaat abortus toestaan in het geval van verkrachting, incest of een misvormde foetus. Dat heeft het koningshuis bekendgemaakt. Daarmee versoepelt het koninkrijk zijn strenge abortusregels. De ingreep is nu nog alleen toegestaan als de gezondheid van de moeder gevaar loopt.
De aanpassing van de wet komt na een felle discussie in het Noord-Afrikaanse land. Elke dag ondergaan naar schatting zes- tot achthonderd vrouwen er een illegale abortus, volgens stichting Almac, die al jaren strijdt tegen illegale abortussen. Die illegale praktijken leiden vaak tot verwondingen en sociale uitsluiting bij vrouwen en soms zelfs tot de dood. Zeker armere vrouwen zijn aangewezen op traditionele methodes of ongekwalificeerde artsen en vroedvrouwen.
Critici vinden de aanpassingen onvoldoende, omdat incest en verkrachting maar in een beperkt aantal gevallen de reden voor een abortus zijn. Ze vrezen dat de illegale praktijken daardoor onverminderd blijven bestaan.
De discussie in Marokko speelt al jaren. De abortusboot van de Nederlandse organisatie Women on Waves legde in 2012 aan in het land om de discussie aan te jagen. Eind februari kwam er veel kritiek, nadat de minister van Volksgezondheid de arts Chafik Chraibi, de bekendste strijder tegen illegale abortussen, uit een van zijn functies in een ziekenhuis in Rabat had ontheven, omdat hij had meegewerkt aan een Franse tv-reportage.
Koning Mohamed VI gaf daarop zijn ministers van Justitie en Islamitische Zaken opdracht om, samen met de voorzitter van de Nationale Raad voor de Mensenrechten, met alle betrokken partijen over de strenge wet te spreken. Daarbij moest rekening worden gehouden met „de voorschriften van de islam”, maar ook met „de evolutie van de Marokkaanse samenleving”.