Economie

Vergassing van gevangen ganzen leidt tot ophef

DEN HAAG. Overzomerende ganzen veroorzaken steeds meer schade in de landbouw. Een gespecialiseerd bedrijf vangt de dieren en vergast ze met kooldioxide. Tot afgrijzen van de Dierenbescherming.

15 May 2015 16:50Gewijzigd op 15 November 2020 18:57
beeld ANP
beeld ANP

Woensdag drong de organisatie er bij staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) op aan om alsnog te voorkomen dat vergassing op grote schaal wordt toegepast. De Dierenbescherming werd deze week overstelpt door emotionele reacties van het publiek.

Waarom zijn mensen boos?

Begin deze week meldden diverse media dat ganzen vanaf 1 juni „massaal” vergast mogen worden met kooldioxide. De ganzen zouden hierbij onnodig lijden.

Wat is er precies aan de hand?

Vroeger zag je de grote vogels vooral in de winter, maar tegenwoordig blijven honderdduizenden ganzen hier ook in de zomer. De dieren broeden in natte natuurgebieden –waarvan er de afgelopen decennia steeds meer gekomen zijn– en doen zich tegoed aan het malse gras dat in de weiden groeit. Tien ganzen vreten evenveel gras als één koe. Als ze met honderden tegelijk op je land scharrelen, loopt de schade fors op. Bovendien bevuilen de ganzen het overblijvende gras, zodat de koeien dat niet meer willen eten.

Krijgen boeren de schade vergoed?

Het Faunafonds vergoedt onder voorwaarden een deel van de schade. Met ingang van dit jaar geldt voor zomerganzen een landelijk maximum van 2 miljoen euro. Dat is veel minder dan de afgelopen jaren werd uitgekeerd.

Is verjagen een oplossing?

Niet echt. Het probleem verplaatst zich naar de buurman. Bovendien komen de dieren terug.

Dierenbeschermers pleiten voor het minder aantrekkelijk maken van weiland, door minder eiwitrijk gras te telen. Is dat een oplossing?

Nee. Melkveehouders hebben goed gras nodig om hun koeien te voeren, anders geven die minder melk. Het voorjaarsgras, het eerste gras dat gemaaid wordt, is extra belangrijk omdat dit de basis legt voor de wintervoorraad.

Wat blijft dan over?

Eieren schudden en dieren doden. Ganzen mogen onder strenge voorwaarden worden afgeschoten, maar dat blijft een druppel op een gloeiende plaat. Tijdens de rui, tussen eind mei en eind juni, zijn de dieren vrij gemakkelijk te vangen. Ze kunnen dan niet vliegen. Duke Faunabeheer doet dit al jaren in de omgeving van Schiphol, waar ganzen het vliegverkeer in gevaar brengen. Voor vergassen moest elk jaar een ontheffing worden aangevraagd. Dat is nu niet meer nodig. Dierenbeschermers hebben steeds gezegd dat ze dit beter vinden dan afschieten of de nek omdraaien.

Hoeveel ganzen worden er vergast?

De overheid wil de schade terugdringen naar het niveau van 2005. Daarvoor zouden honderdduizenden ganzen afgemaakt moeten worden. Dat aantal zal bij lange na niet worden gehaald. Duke Faunabeheer kan de komende weken hoogstens 15.000 ganzen vangen en vergassen en is tot nu toe het enige bedrijf dat deze methode kan toepassen.

Wat gebeurt er met de vergaste ganzen?

Die gaan naar de poelier; het vlees is bedoeld voor menselijke consumptie. Het dons en de veren worden ook gebruikt, voor bijvoorbeeld dekbedden en kussen. Karkassen worden verwerkt in dierenvoer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer