„Steun christenen, reis naar Egypte”
CAÏRO.Wie Egyptische christenen wil steunen, zou naar het land zelf moeten reizen. Kees Hulsman uit Caïro, oprichter en redacteur van de nieuwsdienst Arab-West Report, legt uit waarom.
„Veel christenen in Egypte werken in de toeristische sector”, aldus Hulsman. Hij heeft mede daarom het plan opgevat om reizen te organiseren naar het land. In overleg met het Egyptische ministerie van Toerisme en met de koptische paus Tawadros II kwam Hulsman op dit idee. „Er zijn veel christelijke dorpen, met name in het zuiden, waar je als westerling veel kunt leren over de traditie van het christendom vanaf de vierde eeuw. Zo willen we tijdens de reizen aandacht schenken aan Jezus’ vlucht naar Egypte zoals deze beschreven staat in Mattheüs 2. En we gaan naar het gebied van het land Gosen.”
Is er nog iets uit deze Bijbelse geschiedenissen in Egypte terug te vinden?
„Niet in letterlijke zin. Maar er is wel een rijke traditie ontstaan op basis van wat er in de Bijbel over Egypte vermeld staat. Stel je voor dat Jozef en Maria naar de Lage Landen gevlucht waren. Dan zou je in Nederland ook speculeren over het hoe en wat. Zo is dat vanaf de vierde eeuw ook hier gegaan. Er zijn kerken, kloosters, grotten en putten die aan de vlucht naar Egypte herinneren. Dat is een christianisering van het landschap. Ook zijn Bijbelse plaatsen als Bubastis –een plaats die voorkomt in de profetie van Ezechiël–, Pithom en Raämses terug te vinden.
Daarnaast zou het mooi zijn als mensen de kerk in Egypte leerden kennen en iets voor christenen konden betekenen. Zo sprak ik iemand uit mijn gemeente, de christelijke gereformeerde kerk in Den Haag, die voorstelde om christenen in Egypte te leren stroopwafels te produceren om zo in hun onderhoud te kunnen voorzien. Prachtig toch, dat je zo concreet probeert iets voor Egyptische christenen te betekenen?”
Om aandacht voor de te plannen reizen te genereren, heeft Hulsman met het reisbureau Makor Reizen uit ’s-Hertogenbosch het idee opgevat om Nederlandse predikanten een speciale promotiereis aan te bieden, „met flinke kortingen.” Zij zouden dan in hun gemeenten de reizen naar Egypte onder de aandacht kunnen brengen en voor nieuwe reizen kunnen zorgen. Het Egyptische ministerie van Toerisme is ook enthousiast. „De minister wil de groep pastores graag persoonlijk ontvangen. Nou, mooier kan toch niet?”
Maar de minister zal niet blij zijn met de ondersteuning van christenen zoals die u voor ogen staat.
„Het is een groot misverstand dat de overheid in Egypte christenen zou vervolgen. Dat is niet waar. Een bepaalde categorie wordt vervolgd: moslims die zich tot het christendom bekeren. Maar christenen in Egypte, kopten, hebben niet met vervolging te maken.
Je ziet trouwens dat christelijke voorgangers in kleine dorpen goed samenwerken met plaatselijke islamitische sjeiks. Bij conflicten hoeft de politie er dan niet eens aan te pas te komen. Tijdens de reizen zullen we ook met dit stukje Egypte kennismaken.”
Kun je veilig door Egypte reizen?
„Dat hangt ervan af waar je bent. Steden als Caïro en Luxor zijn veilig. Bij het noorden van de Sinaï moet je niet komen. Net zomin bij de grens met Libië. Maar de zuidelijke christelijke dorpen kun je weer prima bereizen. Demonstraties moet je te allen tijde vermijden.
Vaak zijn daar moslimsbroeders bij betrokken. Het kan zomaar uit de hand lopen. Ik zal de reizen in Egypte zelf leiden.
Ik noem mezelf weleens een halve Egyptenaar, ik weet goed wat je wel en niet kunt doen.”