Studie van theologie van de Reformatie beleeft comeback
LEUVEN. Bestudering van de theologie van de Reformatie is met een comeback bezig. Dit na een periode van studies over het sociale en politieke leven in de zestiende eeuw.
In het Belgische Leuven ontmoetten Reformatiedeskundigen uit heel de wereld elkaar van donderdag tot en met vandaag tijdens een conferentie van RefoRC, de academische afdeling van Refo500. De bijeenkomst biedt een goed beeld van wat er op dit moment in het Reformatieonderzoek gaande is. Er waren lezingen over het verbond bij Zwingli, de theologie van de geloofsvluchtelingen, en over de discussie over de uitverkiezing onder rooms-katholieke theologen in de zestiende eeuw. Veel van de in totaal tachtig lezingen gingen over het hoofdthema van de conferentie: hoe verspreiden ideeën zich, hoe ontstaan er contacten tussen mensen van verschillende landen en confessies en hoe ontwikkelde Luthers gedachtegoed zich in Scandinavië of bij gereformeerden in Spanje?
Daarover ging ook de tentoonstelling die donderdagavond geopend werd en waar rooms-katholieke Bijbeluitgaven uit de zestiende eeuw worden getoond die vanuit de rooms-katholieke Zuidelijke Nederlanden naar het protestantse noorden werden gebracht. Opvallend was ook dat er relatief veel lezingen waren over hoe in de zestiende eeuw geprobeerd werd aan herstel van eenheid te werken of dat men ondanks confessionele verschillen toch met elkaar in contact wilde blijven.
Internationaal
De Nederlandse onderzoekers waren ook dit jaar weer goed vertegenwoordigd. Onderzoekers uit Amsterdam, Apeldoorn, Kampen, Leiden en Rotterdam presenteerden hun nieuwste resultaten en lieten zien dat Nederland nog steeds een stevig partijtje meeblaast op dit gebied. Interessant is dat terwijl veel buitenlanders zich met de Nederlandse geschiedenis bezighouden, die Nederlanders juist buitenlandse thema’s presenteerden.
Opvallend was dat er ook sprekers van de universiteiten van Moskou en Puerto Rico aan de conferentie deelnamen en een Mexicaanse wetenschapper die aan de Ben Gurion University in Israël doceert. Dat maakte de onderlinge uitwisseling nog interessanter, soms gestimuleerd door gewone nieuwsgierigheid naar wat mensen uit dit soort oorden beweegt aan een Reformatiecongres deel te nemen.
In de ontmoetingen in de pauzes ontstonden zo boeiende gesprekken en vond een intensieve uitwisseling van visitekaartjes plaats. Vooral veel jonge onderzoekers maakten van de conferentie gebruik zichzelf en hun onderzoek te presenteren en daarbij de tips van de senioren meteen mee te nemen.
Toekomst
Vanuit het bestuur van RefoRC werd de congresgangers meegedeeld dat het aantal deelnemende instellingen nog steeds groeiende is, maar ook dat op verzoek van die instellingen besloten is dat dit onderdeel van Refo500 na 2017 versterkt zal worden voortgezet. Reden daarvoor is dat dit netwerk als uniek wordt ervaren en dat het daarom eerder uitgebreid dan stopgezet moet worden.
De conferentie werd afgesloten door prof. Violet Soen en prof. Wim François, die de aanwezigen uitnodigden voor de volgende conferentie in Kopenhagen in mei 2016. Ondertussen zullen de meeste deelnemers elkaar echter bij vele andere gelegenheden weer ontmoeten. Tenminste, gelet op het aantal lezingen, masterclasses en conferenties dat via de foldertafel werd aangekondigd, is dat zeker te verwachten.
Lees ook
„Protestanten lazen aangepaste roomse boeken”, Reformatorisch Dagblad (9 mei 2015)