Binnenland

Pro Life kiest voor ivf zonder restembryo’s

AMERSFOORT. Pro Life Zorgverzekeringen heeft met vier ziekenhuizen afspraken gemaakt voor een ivf-traject waarbij, dankzij een nieuwe techniek, geen ongebruikte embryo’s in de vriezer verdwijnen om later mogelijk te worden vernietigd.

Redactie binnenland
8 May 2015 20:18Gewijzigd op 15 November 2020 18:49
Luteijn. Beeld Sjaak Verboom
Luteijn. Beeld Sjaak Verboom

Dat maakte de zorgverzekeraar vrijdag bekend. Christelijke echtparen met een onvervulde kinderwens staan soms voor een ethisch dilemma: mogen ze wel of niet gebruikmaken van in-vitrofertilisatie?

Een belangrijk knelpunt is onder meer dat in de gangbare procedure meerdere eicellen worden bevrucht. Embryo’s die vervolgens niet bij de vrouw worden teruggeplaatst, verdwijnen in de vriezer en worden op termijn vernietigd.

Sinds 1,5 jaar beschikt een aantal ziekenhuizen over een nieuwe techniek waarbij niet de embryo’s, maar alleen de geoogste eicellen van de vrouw worden ingevroren. Op het juiste moment in de cyclus van de vrouw wordt zo’n eicel in het laboratorium bevrucht met zaad van de man. Het embryo wordt vervolgens in de baarmoeder van de vrouw geplaatst. Als zwangerschap uitblijft, kan deze procedure worden herhaald.

Abwin Luteijn, zorgmanager van Pro Life, heeft met vier ziekenhuizen hierover afspraken gemaakt: het Radboudumc in Nijmegen, het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en Kinderwenscentrum Leiderdorp.

De keuze werd gemaakt op basis van een aantal criteria: beheersing van de techniek, behaalde succespercentages, de bereidheid om mee te werken en landelijke spreiding.

Het Radboudumc werkt samen met het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn en het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. „Vrouwen hoeven dan voor nacontroles niet altijd naar Nijmegen”, aldus Luteijn.

De nieuwe behandeltechniek brengt extra kosten met zich mee. Deze worden, inclusief de gangbare kosten, vergoed door Pro Life.

Mannen moeten zo nodig wel vaker hun zaad afstaan. Luteijn: „Dat hoeft niet meer alléén in een kamer van het ivf-centrum met beschikbaarstelling van indiscreet visueel materiaal. De echtparen mogen samen zijn en het kan ook thuis, mits de zaadcellen binnen een uur in het ivf-centrum zijn.”

Een uitgebreide voorlichtingsbrochure, geschreven door drs. Alie Hoek-van Kooten, vertrouwensarts en lid van de Pro Liferaad, is te downloaden via de website van de zorgverzekeraar.

De NPV organiseert drie voorlichtingsavonden –de eerste op 
13 juni– onder de titel ”Samen zwanger worden, omgaan met (on)vruchtbaarheid”.

Directeur Esmé Wiegman: „We bieden in deze bijeenkomsten toerusting hoe je als man en vrouw verantwoordelijkheid kunt nemen in de omgang met vruchtbaarheid en de wens om zwanger te worden. Ook natuurlijke vruchtbaarheidsmethoden komen aan bod. Daarnaast zal er aandacht besteed worden aan ethische vragen rond zwanger worden en het gebruik van verschillende vruchtbaarheidsmethoden.”

www.prolife.nl, zoek op: kinderwenstraject
www.npvzorg.nl voor informatie over bijeenkomsten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer