Opinie

Commentaar: Internationaal heeft Cameron weinig van het gezag van zijn voorgangers

Het is dan toch een overwinning voor de Britse premier Cameron geworden. Onverwacht weliswaar, maar niet minder duidelijk. Met 325 zetels in het Lagerhuis kan de Conservatieve Partij zelfs in haar eentje gaan regeren. Alle beschouwingen dat Groot-Brittannië een coalitieland was geworden, kunnen alweer bij het oud vuil.

Hoofdredactioneel commentaar
8 May 2015 11:27Gewijzigd op 15 November 2020 18:48
Cameron claimt overwining in zijn eigen kiesdistrict Witney. beeld AFP
Cameron claimt overwining in zijn eigen kiesdistrict Witney. beeld AFP

Het is de vraag of de schuld hiervan bij de opinie­peilers ligt. De aantallen stemmen die de partijen hebben gekregen, komen redelijk overeen met de voorspellingen. In het Britse districtenstelsel is echter niet het aantal stemmen doorslaggevend, maar de vraag of deze aanhangers dicht genoeg bij elkaar wonen om de meerderheid in een district te halen.

In de uitslagen valt op dat het verschil tussen de eerste en de tweede partij (Conservatieven en Labour) rond de 5 procent ligt (36 en 31). Maar door het kiesstelsel geeft dit een gat van honderd zetels.

Omdat het verschil in aantallen stemmen zo klein is, valt niet te concluderen dat ”de kiezer” echt voor Cameron heeft gekozen. Bij verkiezingen wereldwijd geldt doorgaans dat de partij van de regeringsleider een voordeel heeft bij de stembus. Dat verhaal zullen de Conservatieven misschien nu ook wel houden, maar op basis van de cijfers moet je eerder het omgekeerde zeggen: waarom heeft Cameron onder een zich herstellende economie niet meer stemmen bij Labour weg kunnen halen?

Cameron heeft zich de laatste vijf jaar geen man van grote visie en daadkracht getoond. Traditionele christenen (die in aantal op 2 miljoen worden geschat) zijn in grote verwarring over hun rechten, omdat het verzet tegen de openstelling van het huwelijk voor homoseksuelen breed in de samenleving als discriminerend wordt gezien. Op dat punt heeft Cameron grote steken laten vallen door de positie van tegenstanders van het homohuwelijk niet met duidelijker garanties te omkleden. Maar Cameron liet zich verleiden om modern en hip te zijn, en dacht te weinig door over rechten van minderheden.

Internationaal heeft hij nog geen grammetje van het gezag dat zijn voorgangers Blair, Major en Thatcher hadden. Politici en zakenmensen houden afstand van het Verenigd Koninkrijk, tot in 2017 het referendum over EU-lidmaatschap volgt.

De campagne voor dat referendum zal vandaag beginnen. Voor UKIP (United Kingdom Independence Party) kan dat een herkansing bieden.

De eerstkomende twee jaar is er dus geen herstel van het internationale aanzien van Groot-Brittannië te verwachten. Veel wijst erop dat Cameron eigenlijk een maatje te klein is voor het premierschap van een grootmacht. Het is te hopen dat hij in de herkansing iets beters laat zien.

De afgelopen weken schetsten de peilers een beeld van een verkruimeld Lagerhuis. Zoiets had kunnen leiden tot een hervorming van het kiesstelsel. UKIP boekte gisteren 12 procent van de stemmen (meer dan een derde van de Conservatieven), maar krijgt slechts twee zetels. Het is de vraag of zulke verschillen in deze tijd te verdedigen zijn. Maar zolang de Conservatieven met dit stelsel meerderheden halen, zal dat niet veranderen.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer