Kerk & religie

Ledental Joodse gemeenten in Duitsland opnieuw teruggelopen

BERLIJN. Het aantal leden van Joodse gemeenten in Duitsland is vorig jaar opnieuw teruggelopen. Eind 2014 waren 100.437 leden geregistreerd. Een jaar eerder waren dat er nog 101.338.

Redactie kerk
7 May 2015 16:29Gewijzigd op 15 November 2020 18:46
Een synagoge in de stad Hannover: het Boechaarse Sefardische Joodse Centrum. Boechaarse Joden zijn afkomstig uit Centraal-Azië, onder meer uit Oezbekistan. Hun naam is afgeleid van het niet meer bestaande emiraat Boechara. Zij spreken van oorsprong een di
Een synagoge in de stad Hannover: het Boechaarse Sefardische Joodse Centrum. Boechaarse Joden zijn afkomstig uit Centraal-Azië, onder meer uit Oezbekistan. Hun naam is afgeleid van het niet meer bestaande emiraat Boechara. Zij spreken van oorsprong een di

Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Zentralwohlfahrtstelle der Juden in Deutschland (ZWST). De instantie publiceerde deze week haar jaarlijkse statistisch overzicht. Ze baseert zich hiervoor op de gegevens die de 107 aangesloten Joodse gemeenten aan­leveren. Omdat niet alle in Duitsland wonende Joden lid van een Joodse gemeente zijn, maakt het overzicht „geen aanspraak op volledigheid”, aldus de ZWST.

Het totaalaantal Joden in Duitsland ligt rond de 200.000 (minder dan 0,3 procent van de bevolking), al wordt ook wel een aantal van 250.000 genoemd. Een moeilijkheid is dat zich hieronder ook mensen bevinden die ‘slechts’ een Joodse vader hebben en om die reden volgens de Joodse wet niet als Joods gelden (voorwaarde is een Joodse moeder).

Na een periode van gestage groei –met op het hoogtepunt (2006) 107.794 leden– is de laatste jaren een „lichte”, maar „voortdurende” afname van het aantal gemeenteleden waarneembaar, schrijft Heike von Bassewitz in het ZWST-overzicht. Vorig jaar was de teruggang echter –met minder dan 1 procent ten opzichte van 2013– geringer dan verwacht.

De belangrijkste oorzaak voor de afname was het overlijden van 1300 personen. In zijn algemeenheid geldt volgens Von Bassewitz dat de Joodse gemeenten in Duitsland vergrijzen.

De meeste toeloop boekten gemeenten door overkomst uit andere gemeenten en door immigratie uit de voormalige Sovjet-Unie. Omdat het sinds een wetswijziging in 2005 voor Joden moeilijker werd om van daaruit Duitsland binnen te komen, vermoedt Von Bassewitz dat het niet zozeer gaat om nieuwe immigranten, maar meer om Joden die al langer in Duitsland wonen en zich recent bij een gemeente hebben gevoegd.

Klik hier voor het rapport van de ZWST.


Lees ook

„Wij blijven, want wij horen hier”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer