Buitenland

Debat over abortus laait op in Portugal

Te midden van een fel oplaaiend debat over abortus in Portugal heeft een rechter in Aveiro dinsdag zeven vrouwen, hun echtgenoten of partners en een arts vrijgesproken van zwangerschapsafbreking.

Buitenlandredactie
18 February 2004 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 00:58

Rechter Paulo Brandao zei met de uitspraak „een gezond signaal aan de samenleving” te willen geven. Eerder werd al een grote groep andere verdachten vrijgesproken van het ondergaan of uitvoeren van abortussen tussen 1995 en 1997.

De abortuswetgeving in Portugal behoort tot de strengste in Europa. Zwangerschapsafbreking is verboden, behalve onder nauw omschreven medische omstandigheden of indien de zwangerschap het gevolg is van verkrachting. Na twaalf weken is abortus onder alle omstandigheden verboden. Vrouwen die een illegale abortus ondergaan, kunnen drie jaar gevangenisstraf krijgen. In 2002 werd een verpleegkundige die in een achterkamer bij haar thuis meer dan honderd zwangerschappen had afgebroken, veroordeeld tot 8,5 jaar gevangenis.

Volgens pro-abortusgroepen vinden in Portugal naar schatting 16.000 illegale abortussen per jaar plaats. Er zijn ook organisaties die cijfers geven van jaarlijks 20.000 tot 40.000 illegale abortussen. Uit cijfers van de overheid blijkt dat ieder jaar 11.000 vrouwen na een mislukte (clandestiene) abortus in het ziekenhuis belanden.

Het debat over abortus laait dezer dagen in Portugal hoog op. Voorstanders van een liberalere abortuswet hebben meer dan 121.000 handtekeningen verzameld en die vorige maand aan het parlement overhandigd. Ze eisen een nieuwe stemming om abortus uit het strafrecht te halen. Ook een verzameling pro-life gezinde groepen bundelde de krachten en vormde een beweging die een eigen verzoek indient. Deze groep heet ”Meer leven, meer gezin” en kan eind deze maand 150.000 handtekeningen hebben verzameld, zegt voorman Carlos Marques. De beweging roept op om de bestaande abortuswet te handhaven en nieuwe moeders door middel van diverse maatregelen te begunstigen.

”Meer leven, meer gezin” zegt van een groot aantal prominente Portugezen steun te hebben, onder meer van de Portugese koninklijke familie Duarte Pio, de graaf van Bragança. De pro-lifegroepen beroepen zich op een „zwijgende meerderheid” in Portugal. Recente opiniepeilingen tonen echter aan dat een forse meerderheid juist een nieuw referendum wenst over abortus. Mocht het tot een volksraadpleging komen, dan zou de huidige wet worden weggestemd.

Vanouds heeft de Rooms-Katholieke Kerk, die in Portugal dominant aanwezig is, een duidelijk standpunt tegen abortus ingenomen. Ook vandaag de dag keert de RK-Kerk in Portugal zich onverminderd tegen abortus. „Veel vrouwen plegen abortus vanwege economische of sociale redenen”, zegt Vitor Feytor Pinto, woordvoerder van de RK-Kerk in Portugal. „Abortus blijft een misdaad”, voegt hij eraan toe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer