Binnenland

Gemiddeld 1 tot 2 doden per jaar door bliksem

DE BILT (ANP). Bliksem is een van de gevaarlijkste weersverschijnselen. Het gevaar om persoonlijk getroffen te worden is relatief gering. Maar dat de gevolgen ernstig kunnen zijn, bleek woensdag in Amersfoort waar twee mensen de dood vonden door blikseminslag.

6 May 2015 15:12Gewijzigd op 15 November 2020 18:43

Volgens het KNMI komen in Nederland gemiddeld een of twee mensen per jaar door het natuurverschijnsel om het leven. Vroeger, toen er minder afleiders waren, waren dat er waarschijnlijk meer. Hoeveel gewonden vallen, is niet precies bekend. Er zijn ook indirecte slachtoffers doordat een boom omvalt of brand uitbreekt.

Bliksem is ontlading tussen een elektrisch geladen wolk en de aarde. Tussen of in een wolk kan het ook weerlichten. De temperatuur stijgt tot ongeveer 30.000 graden Celsius en de spanning loopt in de miljoenen volts, meldt het KNMI. Ter vergelijking: uit het stopcontact komt 220 volt en dat kan al dodelijk zijn.

In Nederland slaat de bliksem ongeveer 100.000 keer per jaar in.

Volgens het KNMI is het raadzaam om bescherming te zoeken, zeker wanneer de tijd tussen bliksem en donder minder dan tien seconden bedraagt. Het is het beste om naar binnen te gaan en de ramen dicht te houden. Veilig is ook een afgesloten auto of metalen caravan, omdat bij blikseminslag de lading direct wordt afgevoerd.

Wie buiten overvallen wordt en geen goede schuilplaats heeft, kan zich het best zo klein mogelijk maken door op de hurken te zitten. De voeten moeten tegen elkaar zodat de stroom niet door het lichaam kan. Schuil nooit onder een alleenstaande boom, langs een bosrand of in de buurt van een metalen afrastering, adviseert het KNMI verder.

Op meren, vaarten en zee is zwemmen, surfen en varen levensgevaarlijk, mede door plotselinge windstoten. Alleen boten met een afgesloten metalen hut zijn binnen veilig.

Verder kan men in huis beter niet te dicht bij het raam staan.

Bovendien kunnen stekkers beter uit antenne- en telefoonaansluitingen worden gehaald, omdat de stroom van (nabije) blikseminslag zich een weg baant langs leidingen en dus apparatuur. Zeker als een huis niet beveiligd is tegen de bliksem, dient men geen bad of douche te nemen en kranen, radiatoren en wasmachines niet aan te raken, aldus het KNMI.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer