Philips pleit voor meer technologie in zorgsector
Technologie moet nadrukkelijker een rol krijgen als oplossing voor de almaar stijgende kosten in de Nederlandse gezondheidszorg. In het licht van de toenemende vergrijzing is het „een droom” te denken dat die kosten omlaag kunnen.
Dat zei directeur W. van Kuijen van de Philips-divisie medische systemen in de Benelux dinsdag. „Onze hele gezondheidszorg is nu gericht op interventie. We geven geld uit op het moment dat het al te laat is”, verklaarde Van Kuijen.
Nederlanders worden steeds ouder, waardoor de kosten in de laatste levensjaren sterk toenemen. Als er geen omslag komt in het denken over gezondheidszorg, zullen die kosten explosief stijgen, stelde Van Kuijen. Hij pleitte voor de verschuiving van interventie naar preventie.
Philips mengt zich in de discussie over de toekomst van de Nederlandse gezondheidszorg omdat de onderneming ervan overtuigd is dat technologie preventief ingrijpen mogelijk maakt. „Door het erkennen van een probleem voordat het optreedt, kunnen de kosten beheersbaar blijven.”
Gezondheid vormt een belangrijke pijler in de bedrijfsstrategie van Philips. Na de divisie consumentenelektronica was medische systemen vorig jaar de grote omzetmaker. Medische systemen draaide een omzet van circa 6 miljard euro en een operationele winst van 431 miljoen euro. In de Benelux was sprake van „een goed jaar, waarin de omzet toenam”, zei Van Kuijen, die echter geen cijfers wilde geven.
Wereldwijd zijn General Electric, Siemens en Philips de grote spelers op de gezondheidsmarkt. Philips stelt nummer een te zijn op de wereldmarkt voor patiëntbewakingsapparatuur. Na General Electric is de onderneming de tweede speler op de markt voor beeldvormingsapparatuur als scanners en röntgenapparaten. In de it-markt staat Philips op de vierde plek na it-bedrijven als softwaremaker SAP.
Producenten hebben inmiddels apparatuur ontwikkeld waarmee patiënten thuis bepaalde lichaamsfuncties in de gaten kunnen houden. Dat scheelt een rit naar de huisarts of het ziekenhuis. Meer van zulke technologie kan de kosten van de gezondheidszorg in toom houden. Dat is niet alleen de mening van Philips, maar ook van Faron, de branchevereniging van de medische industrie, waarvan Van Kuijen voorzitter is.
Met een jaarlijks groeipercentage van circa 11 groeit de wereldmarkt voor ict in de gezondheidszorg twee keer zo snel als de markt voor beeldvormingsapparatuur. Geen wonder dat Philips en zijn concurrenten daarvan de vruchten willen plukken. De realiteit is echter dat bijvoorbeeld Nederlandse ziekenhuizen minder dan 2 procent van hun budget aan ict besteden. En dat terwijl hun kosten sinds 1980 elke tien jaar zijn verdubbeld, becijferde Philips.
Van Kuijen: „Wij willen natuurlijk een boterham verdienen aan de gezondheidszorg, maar deze omslag kunnen we niet alleen realiseren. Daarvoor moeten verzekeraars, kennis- en onderzoeksinstellingen, de industrie, ziekenhuizen en de overheid samenwerken.”