GZB: Gemeentestichting vraagt geloof en geduld
DRIEBERGEN. Voor gemeentestichting in het buitenland is veel geloof en geduld nodig. De geestelijke boosheden in de lucht zoeken allerlei manier om het vaak kwetsbare werk teniet te doen.
Dat valt op te maken uit het Jaarverslag 2014 van de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) binnen de Protestantse Kerk in Nederland, dat de organisatie gisteren op haar website plaatste. „Of ergens een gemeente ontstaat, is nergens vanzelfsprekend. Het is evenmin vanzelfsprekend dat die gemeente blijft bestaan na vertrek van de gemeentestichter.”
Toch constateert de GZB dat er in 2014 in verschillende landen gemeentestichtingsactiviteiten zijn gerealiseerd. Het gaat om nieuwe gemeenten (Peru, Thailand, Malawi, Frankrijk, Ethiopië, Kosovo, Nepal en Zimbabwe) of voorzetting of uitbreiding van bestaande gemeenten (Peru, Indonesië, Thailand, Malawi, Nepal en Zimbabwe). Soms hebben deze activiteiten een specifieke doelgroep op het oog, zoals gevangenen in Roemenië en Albanië, yuppen in Tokio of kunstenaars in Parijs.
De GZB heeft in het verslagjaar verschillende theologische docenten beschikbaar gesteld aan predikantenopleidingen van diverse partnerkerken, zoals in Indonesië, Namibië, Peru en Mexico. „In veel gevallen ligt de focus daarbij op het versterken van de Bijbelse vakken in combinatie met de geestelijke vorming van studenten. Het gaat tenslotte niet slechts om kennisoverdracht, maar vooral ook om het helpen ontwikkelen van toekomstige dienende leiders.”
In 2014 heeft de GZB een eerste aanzet gegeven om teruggekeerde zendingswerkers meer te betrekken bij het werk, zowel in Nederland als op het zendingsveld. Zo zijn er vijf oud-zendingswerkers betrokken geweest bij een zendingsjongerenweekend en verzorgde de GZB één gastdocentschap. Voor 2015 staan meerdere gastdocentschappen in de planning.
De zendingsbond maakte in 2014 een begin met de bezinning op de verenigingsstructuur van de GZB, dit in samenwerking met de IZB (voor inwendige zending) en de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB).
Begin augustus 2014 werd de website van de GZB vernieuwd. Het aantal bezoekers vanaf dat moment was 36.104, van wie 21.455 unieke bezoekers. Een piek in het aantal bezoekers lag rond de GZB-dag, zaterdag 30 augustus. Het magazine Alle Volken werd door de 32.679 leden ontvangen. Het dagboek ”Een handvol koren” vond zijn weg naar 37.704 huishoudens. Hiermee is het GZB-dagboek al vele jaren het best verkochte dagboek van Nederland.
Uit de jaarrekening van de GZB blijkt dat de inkomsten een lichte daling laten zien, vooral vanuit van de gemeenten. Een groei in de inkomsten uit nalatenschappen zorgde ervoor dat een al te forse daling van inkomsten afgeremd werd.
In 2015 komt er voor de GZB een einde aan de jarenlange overheidssubsidie. Dat betekent het verlies van de overheidsbijdrage aan programma’s in Zuid-Sudan en Zimbabwe.