Kerk & religie

Voorzitter Gereformeerde Bond: Evolutietheorie is geen gevestigde kennis

APELDOORN. De evolutietheorie is, wetenschappelijk bezien, geen gevestigde kennis. Een theorie is altijd voor discussie vatbaar. Daarom kan de evolutietheorie ook niet vergeleken worden met het feit dat de aarde om de zon draait, terwijl de Bijbel zegt dat de zon heeft stilgestaan in Gibea.

Kerkredactie
2 May 2015 16:40Gewijzigd op 15 November 2020 18:39
beeld forwallpaper
beeld forwallpaper

Dat schrijft ds. A. J. Mensink, voorzitter van de Gereformeerde Bond, in een derde artikel in een serie die De Waarheidsvriend publiceert over schepping, evolutietheorie en het harmoniemodel dat een brug tussen beide wil slaan.

In een eerste artikel stelde ds. Mensink dat de weg die prof. dr. G. van den Brink gaat in het omarmen van het harmoniemodel niet begaanbaar is omdat dat het Schriftgezag aantast. In een volgend artikel reageerde prof. dr. Van den Brink op die kritiek en nu sluit ds. Mensink de serie af.

De voorzitter van de Gereformeerde Bond schrijft dat de aanvaarding van de evolutietheorie ons tot een nieuwe uitleg van „talloze Schriftplaatsen- en woorden” dwingt. Daarbij is er volgens hem in de Bijbel geen enkel spoor te vinden van de aanname dat de mens afstamt van de dieren, „integendeel.” De hermeneutiek –de wijze van uitleg van de Bijbelteksten– zou een brug kunnen slaan tussen de Bijbelteksten en de wetenschap. Maar ook die weg is voor de predikant onbegaanbaar. „De seinen gaan op rood als we met hermeneutische constructies de Bijbel kunnen laten zeggen wat hij niet zegt. Dat is nog steeds mijn kernbezwaar tegen het harmoniemodel: de evolutietheorie is een hermeneutische sleutel geworden.”

De vergelijking tussen het niet meer letterlijk lezen van de Bijbeltekst over de zon die stilstaat in Gibea met de evolutietheorie gaat volgens ds. Mensink niet op. De ontdekking dat de aarde om de zon draait, is volgens hem de ontdekking van een natuurwet die door „meten, wegen en zintuiglijke waarneming” is vastgesteld. De evolutietheorie is echter een ander soort kennis. „Zij is een theorie, een verklaringsmodel over een periode en gebeurtenissen waar niemand bij is geweest en daarmee eerder een historische dan een natuurwetenschappelijke theorie.”

Ds. Mensink pleit voor een voortgang van het gesprek over schepping en evolutie „waarin ook ruimte is voor tegenstemmen.”


Lees ook

„Afwijzing evolutie niet verstandig”, Reformatorisch Dagblad (17 april 2015)

„Schepping en evolutie gaan niet samen”, Reformatorisch Dagblad (21 maart 2015 )

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer