Kerk & religie

Commissie VS: Geweld smoort vrijheid van godsdienst

WASHINGTON. Het vele geweld in 2014 heeft de vrijheid van godsdienst wereldwijd nog verder onder druk gezet.

Redactie kerk
1 May 2015 10:45Gewijzigd op 15 November 2020 18:36
beeld AFP
beeld AFP

Dat schrijft de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid (USCIRF) in haar zestiende jaarlijkse rapport. „Een geschokte wereld heeft de gevolgen gezien van wat sommigen treffend hebben aangeduid als geweld onder het mom van vroomheid”, zo meldt het donderdag gepubliceerde rapport.

De USCIRF, een onafhankelijk adviesorgaan van de Amerikaanse regering, noemt zeventien landen waar religieuze vrijheden massaal worden geschonden. Net als vorig jaar zijn dat Birma, China, Egypte, Eritrea, Irak, Iran, Nigeria, Noord-Korea, Oezbekistan, Pakistan, Saudi-Arabië, Syrië, Sudan, Tad­zjikistan, Turkmenistan en Vietnam. Nieuwkomer op deze lijst is de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR).

Het rapport noemt met name het geweld van IS in Irak en Syrië en het optreden van Boko Haram in Nigeria. Ook is er veel aandacht voor de situatie in de CAR en in Birma. In dit laatste land zijn 140.000 etnische moslims en zeker 100.000 etnische christenen ontheemd geraakt.

Onmiddellijke actie van de Verenigde Staten en gelijkgezinde landen is nodig om religieuze minderheden te beschermen, stelt de commissie. Uiteindelijk is er maar één manier om de veiligheid van kwetsbare groepen te garanderen: „de volledige erkenning van godsdienstvrijheid als een onschendbaar mensenrecht dat ieder land, iedere regering en ieder individu volledig moet ondersteunen.”

Godsdienstvrijheid bestaat niet in een vacuüm, aldus het rapport. Daarom moeten ook fundamentele problemen zoals corruptie en economische en sociale ongelijkheid aangepakt worden. Ook moeten de rechten van zowel de meerderheid als minderheden in een rechtsstaat gewaarborgd worden. Als dat laatste niet het geval is, kan de situatie in korte tijd dramatisch veranderen. De gebeurtenissen in Irak en Syrië zijn daarvan een schrijnend bewijs.

Het rapport noemt ook tien andere landen waar ernstige schendingen van de godsdienstvrijheid plaatsvinden. Op deze lijst staan twee Europese landen: Rusland en Turkije.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer