Binnenland

Nederlanders zien totale verwoesting in Nepal

BHAKTAPUR (ANP). „Worden hier nog mensen vermist?” Deze vraag stellen Nederlandse reddingswerkers van Urban Search And Rescue (USAR.NL) op iedere straathoek van het Nepalese Bhaktapur.

30 April 2015 18:48Gewijzigd op 15 November 2020 18:35

De historische stad ten zuidoosten van Kathmandu is zwaar getroffen door de aardbeving zaterdag. Complete huizenblokken zijn met de grond gelijkgemaakt. Andere gebouwen worden nog met enkele balken overeind gehouden. De bewoners maken zich grote zorgen dat er nog mensen onder de grote hopen bakstenen liggen. Maar de reddingshonden van USAR.NL, die speciaal getraind zijn om nog levende mensen te ruiken, vinden meestal niets.

Aan het einde van de dag lijkt het toch raak. Meerdere reddingshonden ruiken bij een ingestort gebouw een teken van leven. „Eén hond kan het nog mis hebben, maar wanneer drie honden aanslaan, dan is dat wel een erg sterk teken”, zegt Marcel Vugt van USAR.NL. Door steen voor steen het puin rond het gebouw op te ruimen, zoeken de in knaloranje pakken geklede reddingswerkers een paar uur lang tevergeefs naar het mogelijke slachtoffer. Rond 20.30 uur (lokale tijd) wordt de zoekactie gestaakt.

„De kans om nog overlevenden te vinden, wordt steeds kleiner”, zegt Marcel Huijbrechts, groepsleider van een van de vier reddingsgroepen van USAR.NL die in Nepal zijn. Toch is het volgens hem vijf dagen na de aardbeving nog mogelijk. Een Amerikaans team kon donderdag een vijftienjarige jongen redden.

De internationale reddingsteams richten zich op verzoek van de Nepalese overheid vooral op de vallei rond de hoofdstad Kathmandu. „We hebben duidelijke instructies dat hier de meeste behoefte aan onze hulp is”, zegt Winston Chang, hoofd van het coördinatieteam van de Verenigde Naties dat leiding geeft aan alle internationale reddingsteams.

Op het bergachtige platteland wachten echter nog hele dorpen op hulp. Twee groepen van USAR.NL trokken donderdag de bergen in op zoek naar zes vermiste personen. Zij moesten zonder resultaat terugkeren, omdat ze het juiste gebied niet konden bereiken. Voorbij de plaats Parahbise, niet ver van de grens met China, bleek de weg volledig geblokkeerd door gevallen stenen en verschoven grond.

„We hebben in dat gebied totale verwoesting gezien”, zegt Vugt. „Hoewel we geen reddingen hebben kunnen doen, waren we wel de eerste hulpverleners die de mensen zagen sinds de aardbeving. Dat maakte veel emoties bij de mensen los.”

De Nepalese overheid verwacht na zaterdag geen overlevenden meer te vinden. De focus van hulpverlening verschuift de komende dagen naar het bergen van lichamen en medische hulp.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer