Meldpunt Seksueel Misbruik RKK per 1 mei deels dicht
UTRECHT. Het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK sluit vrijdag gedeeltelijk. Het is dan niet meer mogelijk om verjaarde zaken te melden of een klacht in te dienen tegen overleden personen. Vijf vragen en antwoorden over het meldpunt.
Waarom is het meldpunt destijds ingesteld?
Verschillende media berichtten in 2010 over misbruik binnen rooms-katholieke instellingen in de jaren zestig en zeventig. Dit leidde tot een stroom aan meldingen bij het toenmalige meldpunt voor seksueel misbruik Hulp & Recht. Het meldpunt bleek echter niet voorbereid op de hausse aan klachten. In totaal kwamen er in dat jaar 1850 meldingen binnen. Hulp & Recht werd vervangen door het huidige niet-kerkelijke meldpunt. Het unieke van het nieuwe meldpunt was dat strafrechtelijk verjaarde zaken alsnog konden worden behandeld door de Klachtencommissie Seksueel Misbruik RKK.
Wat deed het meldpunt?
Het meldpunt registreerde meldingen van misbruik. Iedereen mocht door middel van een e-mail of telefoontje misbruik melden, ook als getuige of namens een familielid. Klachten konden echter alleen worden ingediend door het slachtoffer zelf. Een commissie bekeek vervolgens of een klacht gegrond kon worden verklaard. Hiervoor was een lichte vorm van bewijslast nodig. Wanneer een klacht gegrond bleek, kon het slachtoffer een verzoek om compensatie indienen.
Het meldpunt nam alle klachten van seksueel misbruik aan dat door aangeklaagden (priesters, religieuzen en leken) vallend onder kerkelijk gezag in Nederland is begaan. Zaken die in Nederland een strafbaar feit opleveren, werden bovendien gemeld bij het openbaar ministerie.
Waarom sluit het meldpunt per 1 mei gedeeltelijk?
Tot en met donderdag nam het meldpunt alle klachten aan van seksueel misbruik, ook als er sprake was van verjaring of als de aangeklaagde overleden is. Na 1 mei is het niet meer mogelijk om een melding te doen.
De afgelopen jaren nam het aantal meldingen gestaag af. Het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK zou daarom op 1 juli vorig jaar al gedeeltelijk sluiten. De rechter besloot echter dat het meldpunt tot 1 mei 2015 toegankelijk moest blijven voor mensen die verjaarde gevallen willen melden.
Hoeveel mensen meldden zich in totaal?
In totaal kreeg het meldpunt 3547 meldingen, waaronder 1887 klachten. Van deze klachten zijn er inmiddels 1508 afgerond. In de gevallen waarbij de klachtencommissie een advies heeft uitbracht (dat gebeurde in 1132 gevallen) werden 799 klachten geheel of gedeeltelijk gegrond verklaard.
In de periode van 1 juli 2014 tot en met 30 maart 2015 (de periode waarin het meldpunt op last van de rechter langer openbleef) kwamen er nog eens 107 meldingen, waaronder 69 klachten, binnen.
Blijft het mogelijk om via het meldpunt actuele gevallen van misbruik te melden?
Nee. De taken van het meldpunt beperken zich na 1 mei tot hulpverlening aan misbruikslachtoffers. Wie te maken krijgt met misbruik in de kerk doet zoals gebruikelijk aangifte bij politie en justitie.
Daarnaast is het per 1 mei mogelijk om misbruik aan te kaarten bij het nieuwe Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag RKK, ingesteld door de Bisschoppenconferentie en de Konferentie van Nederlandse Religieuzen (KNR).