Economie

Fed-besluit houdt Wall Street in wachtkamer

NEW YORK (ANP). De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag per saldo amper in beweging gekomen. Gunstige en tegenvallende kwartaalcijfers van een flink aantal bedrijven waren nagenoeg tegen elkaar weg te strepen. Daarnaast leken beleggers te wachten op het rentebesluit en het daarbij horende commentaar van de Fed op woensdag.

28 April 2015 21:32Gewijzigd op 15 November 2020 18:32

De Dow-Jonesindex stond in het laatste handelsuur 0,4 procent hoger op 18.105 punten en steeg de S&P 500 0,2 procent tot 2114 punten. De Nasdaq daalde 0,1 procent tot 5052 punten.

Driekwart van 59 geraadpleegde economen verwacht dat de Fed op zijn vroegst in september besluit tot de eerste renteverhoging sinds eind 2008. In maart ging nog 37 procent van de marktkenners daarvan uit. De toename heeft alles te maken met het feit dat macrocijfers deze maand het sterkst van de gemiddelde raming in de markt afweken in meer dan zes jaar.

Aan het begin van de handelsdag werd bekendgemaakt dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen in april is gedaald, terwijl economen juist op een stijging rekenden. Woensdag wordt duidelijk in welke mate de Amerikaanse economie is gegroeid. Economen voorzien een groei van 1 procent in het eerste kwartaal, tegen 2,2 procent in het vierde kwartaal van 2014.

Farmaceut Merck verhoogde zijn winstverwachting en presenteerde beter dan verwachte resultaten over de afgelopen maanden. Het fonds werd daarvoor beloond met een koerswinst van 5,5 procent. Ook verzekeraar Aetna (plus 3,1 procent) schroefde zijn winstprognose op.

Koeriersbedrijf UPS profiteerde in het eerste kwartaal van een hoger vrachtvolume in Europa en handhaafde zijn winstverwachting voor dit jaar. De rivaal van het Nederlandse TNT boekte een koerswinst van 3 procent.

Witgoedfabrikant Whirlpool verloor 7,2 procent aan beurswaarde nadat het bedrijf een winstwaarschuwing had gegeven voor het hele boekjaar. Het bedrijf kampt, evenals menig ander Amerikaans bedrijf, met de nadelige gevolgen van een dure dollar.

Coach, dat actief is in het luxere modesegment, verloor 6,5 procent. Dat is de sterkste koersdaling in bijna een jaar. Coach zag opnieuw zijn verkopen in Noord-Amerika dalen en verloor marktaandeel aan concurrenten als Michael Kors (min 0,6 procent).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer