Lange antibioticakuur zinloos bij chronische ziekte van Lyme
NIJMEGEN. Een extra lange antibioticakuur biedt geen voordelen boven een korte behandeling voor mensen die de ziekte van Lyme hebben en die last hebben van chronische klachten zoals pijn, vermoeidheid en aandoeningen van het zenuwstelsel.
Dat blijkt uit de eerste resultaten van de zogeheten Please-studie van het Radboudumc en de Maartenskliniek in Nijmegen. Onderzoekster Anneleen Berende presenteerde de uitkomsten gisteren op het Europese congres van microbiologen en infectiologen in Kopenhagen. NOS-redacteur Rinke van den Brink was op de bijeenkomst aanwezig. Publicatie van de volledige onderzoeksuitkomsten wordt in juni verwacht, zo deelde onderzoeksleider prof. dr. B. J. Kullberg eerder dit jaar mee aan deze krant.
In het onderzoek werden in totaal 280 volwassen patiënten verdeeld over drie groepen. Alle groepen kregen de standaardbehandeling van twee weken antibiotica per infuus. In de volgende twaalf weken kreeg een groep een tweede antibioticum, een andere groep een combinatie van twee antibiotica en een controlegroep kreeg een neppreparaat.
Na afloop bleken er geen verschillen te zijn tussen de drie groepen. De deelnemers in alle drie de groepen gaven meteen na de behandeling een vergelijkbare, lichte verbetering aan in hun gezondheidstoestand. Drie, zes en negen maanden later werden alle patiënten weer ondervraagd. Steeds was er geen verschil in de uitkomsten tussen de drie onderzoeksgroepen. Voor mensen met chronische lymeklachten die hun hoop stellen op een lange antibioticakuur zijn de resultaten van de Nijmeegse studie teleurstellend.