Binnenland

Te oude diesel centrum Utrecht: 90 euro boete

UTRECHT (ANP). Bestuurders die vanaf vrijdag met een dieselvoertuig van voor 2001 het centrum van Utrecht binnenrijden, riskeren een boete van 90 euro. Na jaren van voorbereiden en maandenlang waarschuwen, gaat de gemeente vanaf 1 mei bekeuren voor het overtreden van de regels van de milieuzone.

27 April 2015 08:24Gewijzigd op 15 November 2020 18:30

Utrecht is de eerste stad in Nederland met een milieuzone voor alle te oude dieselvoertuigen. Voor vrachtwagens gold al jaren een verbod op rijden in het stadscentrum, maar sinds 1 januari van dit jaar mogen ook oude auto’s en bestelbussen op diesel de stad niet meer in. Er wordt gecontroleerd met camera’s, flitsauto’s en toezichthouders.

Sinds 1 januari staan er langs de invalswegen naar het centrum camera’s. Die fotograferen elk nummerbord. Wie een te oude auto heeft, ziet een paar honderd meter verder een rode ’nee’ opflitsen: de milieuzone is verboden gebied. De eerste maanden volgde alleen een waarschuwing, maar vanaf vrijdag vallen bekeuringen in de bus. Langs alle wegen staan sinds deze week ook speciale verbodsborden.

Wie in de milieuzone woont en een vieze auto heeft, kan subsidie krijgen voor het laten slopen van de wagen en voor de aanschaf van een schone auto. Volgens de gemeente zijn er sinds begin dit jaar duizenden aanvragen gedaan. „Zo’n 2 tot 3 procent van de autobezitters in het centrum heeft een te oude auto”, aldus de gemeente.

De milieuzone geldt ook voor buitenlandse toeristen: „Zij kunnen dezelfde waarschuwingen zien.” Maar bezitters van oldtimers ontspringen mogelijk de dans: als hun antieke auto veertig jaar of ouder is, valt die onder een ontheffing. Automobielclub KNAC kondigde donderdag aan mede namens tientallen klassieke autoclubs naar de rechter te stappen om de Utrechtse milieuzone terug te laten draaien, maar de autoclubs hebben dus mogelijk niets te vrezen.

De KNAC vindt een milieuzone onzin en stelt dat dergelijke gebieden in Duitsland niets opleveren. Utrecht zegt echter dat de lucht in en rond de Duitse milieuzones meetbaar stukken schoner is geworden, terwijl tegelijkertijd versneld oude barrels van de weg verdwijnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer