Economie

Ahold vervangt drie commissarissen

Bij het supermarktconcern Ahold vertrekken dit jaar drie van de zeven commissarissen. Twee van deze toezichthouders, Bob Tobin en Roland Fahlin, zijn volgens de code-Tabaksblat voor verantwoord ondernemingsbestuur niet onafhankelijk. Beiden hadden eerder bestuursfuncties bij het concern, aldus Ahold maandag.

ANP
17 February 2004 08:51Gewijzigd op 14 November 2020 00:58

Eind vorig jaar stapte president-commissaris H. de Ruiter al voortijdig op. Hij had in februari van dat jaar het roer overgenomen, nadat de bestuurders Cees van der Hoeven en Michiel Meurs waren gestruikeld over de boekhoudfraude bij het concern. Hierbij ging het onder meer om onregelmatigheden bij US Foodservice in de VS en ICA in Zweden.

Sinds dit weekeinde ligt ook Ahold-bestuurder J. Andreae onder vuur. De handtekeningen van Andreae en commissaris Fahlin (ex-directeur van ICA) staan onder een geheim document, waaruit blijkt dat Ahold niet de omzet van de Scandinavische activiteiten van supermarktbedrijf ICA mocht meenemen in de boeken. Ahold deed dat echter wel.

Over Andreae stelde Ahold maandag alle externe onderzoeken af te wachten. Zo loopt er nog een onderzoek van het openbaar ministerie. Directeur P. P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) noemde het in een reactie slechts „een kwestie van tijd” voordat Andreae opstapt.

Tobin zat in de raad van bestuur van Ahold. Hij was topman van de Amerikaanse Ahold-dochter Stop & Shop. Verder stapt ook de Brit Sir Michael Perry op. Hij bereikt de pensioengerechtigde leeftijd. Ahold zoekt nog naar opvolgers.

VEB-voorman De Vries noemde het opmerkelijk dat Ahold als reden voor het vertrek van Fahlin geeft dat de Zweed niet onafhankelijk is. „Volgens Tabaksblat mag je een commissaris in de raad houden die een directe band heeft”, aldus De Vries.

Ahold kondigde in september aan dat bij een volgende aandeelhoudersvergadering de meeste commissarissen zouden verdwijnen. Het bedrijf heeft echter gekozen voor „continuïteit.” Daarom vertrekken de commissarissen Cynthia Schneider en Lodewijk de Vink niet dit jaar, maar het volgende.

De VEB vindt het vreemd dat Schneider en De Vink pas in 2005 vertrekken. „Dat betekent dat zij nog twee jaar en een kwartaal aanblijven nadat het schandaal naar buiten is gebracht”, meent De Vries. Tegen die tijd zijn de meeste commissarissen weg die toezicht hielden ten tijde van het boekhoudschandaal. Alleen de relatieve nieuwkomers Karel Vuursteen, inmiddels president-commissaris, en Jan Hommen blijven aan.

Ahold maakte tegelijk met het aftreden bekend dat het vrijwel alle aanbevelingen van de commissie-Tabaksblat opvolgt. Aandeelhouders krijgen meer rechten. Zo krijgen ze veel meer invloed op de benoeming en het ontslag van bestuurders en commissarissen. De aandeelhouders krijgen verder het recht de beloning van bestuurders vast te stellen. Begin september ontstond er grote commotie over het inkomen van Ahold-topman Anders Moberg.

Ook werd duidelijk dat Ahold een beschermingsconstructie handhaaft, tegen de zin van Tabaksblat. Het concern legt uit dat hier geen wet geldt dat een grootaandeelhouder een bod op de overige aandelen moet doen, zoals in omringende landen soms wel het geval is. Op 3 maart kunnen de aandeelhouders zich buigen over de voorstellen van Ahold voor behoorlijk bestuur.

Een rechtszaak van vermogensbeheerder Amstel Capital Management tegen het supermarktconcern Ahold is uitgesteld. Het kort geding zou vandaag voorkomen, maar is verplaatst naar de rechtbank in Amsterdam. „We hadden het verzoek in Haarlem neergelegd en dat was de verkeerde rechtbank”, aldus een woordvoerder.

De rechtbank heeft nog geen datum voor de rechtszaak geprikt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer